Почетна > Свет
Свет

Нови Зеланд одложио отварање границa због омикрона

Нови Зеланд је данас одложио своје постепене планове за поновно отварање границa до краја фебруара због забринутости услед брзог глобалног ширења омикрон соја коронавируса.
Фото: Unsplash/rodlong

Одлука о путовању без карантина, која је требало да важи за држављане Новог Зеланда који се враћају из Аустралије од 16. јануара, биће одложена до краја фебруара, изјавио је новозеландски министар задужен за одговор на ковид-19 Крис Хипкинс.

„Сви досадашњи докази указују на то да је омикрон до сада најпреносивија варијанта ковида-19. Нема сумње да је ово разочаравајуће и да ће пореметити многе планове за празнике, али важно је да се ове промене јасно представе данас како бисмо имали времена да размотримо те планове”, рекао је Хипкинс.

Додаје да су ове мере само мера предострожности, јер још увек није јасно каква је озбиљност омикрона, и какав је његов утицај на здравствене системе.

Нови Зеланд је, такође, саопштио да ће дужина боравка у државним карантинским објектима бити продужена са једне недеље на 10 дана, док је захтев за тестирање пре поласка за улазак на Нови Зеланд смањен са 72 сата на 48 сати пре путовања,  пренео је Танјуг.

Национална авио-компанија „Ер Њу Зиланд” је саопштила да ће отказати око 120 услуга до краја фебруара због одлагања планова поновног отварања, што ће погодити око 27 000 клијената.

Премијерка Џасинда Ардерн је поручила да су најновије одлуке донете како би се влади омогућило више времена да се припреми за омикрон.

Erdogan doneo ekonomske mere, lira ojačala za 20 odsto

 

Преузмите андроид апликацију.