Početna > Svet
Svet

Kinezi počinju gradnju najveće vetroelektrane u BiH

Kinezi su u Livnu započeli izgradnju najvećeg elektroenergetskog vetroparka u Bosni i Hercegovini, u koji će uložiti ukupno 130 miliona evra.
<img src="wind generator.jpg" alt="wind generator produce energy">
Foto: Pixabay/matthiasboeckel

Simboličnim presecanjem vrpce na brdu Ivovik predstavnici kantonalnih i opštinskih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija ,,China National Technical Import“ i ,,Export Corporation Powerchina Resources“, započeli su realizaciju najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

Reč je o prvoj vetroelektrani koju grade kineski investitori, ukupne snage 84 megavata, a nakon završetka izgradnje planirana je godišnja proizvodnja od 236,6 gigavatsati električne energije.

Područje Hercegovine je veliki potencijal za izgradnju vetroelektrana, a prema studiji međunarodne agencije ,,International Renewable Energy“ ovo područje ima potencijal da izgradnjom vetroelektrana proizvodi znatno više struje nego što iznosi cela potrošnja u Bosni i Hercegovini.

O najavljenim investicijama u oblast OIE kada je u pitanju Srbija možete pročitati OVDE.

Premijer Kantona 10 Ivan Vukadin je izrazio zadovoljstvo zbog ove kineske investicije, a posebno je istaknuto da je reč o projektu koji je dobar za životnu sredinu.

,,Dosad smo uvek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekat, a posebno projekat koji ima značaj smanjenja emisije CO2 u skladu sa preporukama Evropske unije“, rekao je Vukadin na ceremoniji početka gradnje.

Kineski ,,Sinomah“ želi da investira u Srbiju

 

Preuzmite android aplikaciju.