Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Чему служи овај лук на шеснаестерцу фудбалског терена?

Фудбалски мечеви углавном се одлучују управо у шеснаестерцу, али док сви знамо чему служе петерац, сам казнени простор и бела тачка, мало људи уопште размишља о слову „D“ које се налази на шеснаестерцу.
Фото: Градске инфо

На самим почецима ове најпопуларније светске игре, фудбалски терен био је једва уоквирен. Голови су били као и сада, корнер заставице су постојале, али често нису биле познате саме димензије игралишта.

Модеран терен долази 1891. са универзалним правилима. Додата је линија половине терена, круг на центру, аут и гол-аут линије. Такође, укључени су и шеснаестерац и бела тачка за извођење пенала.

Ипак, имали су нешто другачији изглед. Испрекидана линија означавала је шеснаестерац, а пуна линија означавала је једанаестерац, а обе су се простирале ширином целог игралишта.

Фото: Градске инфо

У то време, пенал је могао да се изведе са било ког места на линији. Уместо петерца, голман је око сваке стативе имао полукруг, а све то промењено је 1902. године.

Тада се појављује шеснаестерац правоугаоног облика какав и сада познајемо, заједно са правоуганим петерецем унутар њега.

Тек 35 година касније (1937) долази до појаве полукруга, тачније лука о којем причамо.

Интересантно, он нема никакву улогу у активној игри током меча.

Једина сврха му је да спречи играче да прилазе лопти на мање од 9 метара када се изводи једанаестерац. Додат је како би помогао судијама да спрече да се то догађа, или уоче када се то догоди.

Тада је фудбалски терен коначно добио све линије које и данас видимо на свим фудбалским игралиштима.

Фото: Pixabay

Kako je nastao crveni karton i ko ga je prvi zaradio?

Преузмите андроид апликацију.