Почетна > Бизнис
Бизнис

Акције, нафта и долар почели трговачку недељу с растом

Светске акције, цене нафте и долар ојачали су на почетку нове трговачке недеље јер је генерално оптимистично расположење захватило глобална тржишта уочи састанака више централних банака ове седмице, укључујући и Федералне резерве (FED).
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Тржишта акција широм Европе отворена су јутрос у порасту, при чему је пан-регионални индекс STOKS 600 напредовао за 0,3 посто, док су фјучерси америчких акција у плусу од око 0,25 процената, извештава Ројтерс.

Кинески индекс најликвиднијих акција CSI300 порастао је за 0,6 посто, на највиши ниво у скоро пет месеци у ишчекивању додатних државних подстицаја, будући да су највиши лидери земље обећали да ће приоритет у 2022. години бити економска стабилност Кине.

Омикрон сој ковида међутим и даље забрињава, имајући у виду упозорење британског премијера Бориса Џонсона који очекује „плимни талас“ нових случајева заразе, али тржишни актери рачунају да ће вакцине ограничити економске последице.

Њихова размишљања су погурала цене нафте навише за око 1,0 проценат, а ојачао је долар уочи дводневне седнице FED-а која почиње сутра.

Предвиђа се да ће америчка централна банка сигнализирати брже смањење куповине обвезница, а самим тим и ранији почетак подизања референтне камате, као и да ће ажурирати нивое стопа за наредних неколико година.

Ове седмице се састају и Европска централна банка, Банка Енглеске и Банка Јапана.

„Ако FED повећа износ смањења месечних куповина са 15 милијарди на отприлике 30 милијарди долара, окончање програма куповине обвезница би могло да се заврши до марта, што би омогућило да се након тога размотри подизање камате“, каже Ејприл Ларус, шефица одељења за инвестиције с фиксним приходом у компанији Инсајт Инвестмент.

На валутним тржиштима, доларски индекс је порастао данас за око 0,2 посто на 96.328 поена. Америчка валута је такође ојачала према јапанском јену за скоро петину процента на 113,60 јена, док је евро ослабио за четвртину процента на 1,12875 долара.

Британска фунта је пала за око 0,4 одсто на 1,32240 долара, после најновијих упозорења владе о ширењу омикрона, која су подрила тржишно расположење.

На робним тржиштима, фјучерси северноморске нафте Брент су порасли за 72 цента или 1,0 посто, на 75,87 долара по барелу на трговању до 07:44 часова по GMT, након раста од једног процента у петак.

Америчка WTI нафта је поскупела за 85 центи или 1,2 одсто, на 72,52 долара по барелу, после успона за 1,0 проценат на претходној сесији.

Оба међународно референтна типа нафте су прошле недеље забележила раст од око 8,0 одсто, што је био њихов први седмични добитак у последњих седам недеља.

Тиме су надокнадили више од половине губитака које су претрпели од 25. новембра када је први пут објављена вест о појави омикрона.

Злато се држи на цени од 1.786 долара по унци, након што је незнатно ојачало у петак после података о скоку инфлације у САД на највиши ниво у готово четири деценије.


Javni dug Rumunije 112,4 milijarde evra na kraju septembra

 

Преузмите андроид апликацију.