Да ли је банана заиста добра за наше здравље?
Сва рађена истраживања су доказале позитиван одговор. Довољно је појести само три банане дневно како би обезбедили унос од око 1500 мг калијума и још много здравствених користи.
Банане су препуне влакана.Влакна су неопходна материја која у организму имају битну улогу у варењу хране. Спорије се вари, чиме ћете имати осећај ситости дуже време.
Није ни чудо што се банана често препоручују као савршен доручак – помоћи ће вам да започнете дан пуни енергије и држаће вас ситим све до ручка.
Банане смањују отоке, штите од дијабетеса типа 2, помажу у губљену килогарама, ојачавају нервни систем и подстичу производњу белих крвих зрнаца, а све то јер садрже висок ниво витамина Б6.
Такође ће обезбедити неопходне витамине, минерале и антиоксиданте који су потребни вашем организму.
Од банана се могу правити и савршене посластице, једна од њих је веома позната као банана хлеб.
Састојци:
- 100 грама путера
- 3 кашике меда
- чаша млека
- 3 зреле банане
- 1 кашика цимета
- 50 грама бадема или ораха
- 300 грама брашна
- 1 прашак за пециво
- 2 јајета
- прстохват соли
Припрема:
Умутите јаја (миксером) , па додајте мед и млеко.Додајте отопљени путер, затим изгњечене банане. У брашно ставите прашак за пециво, со и цимет. Све измешајте, па додајте смеси са јајима. На крају додајте орашасте плодове по жељи. Пеците око 50 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Овај хлеб можете пећи и као куглоф или у калупима за мафине.
Пријатно!