Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Божићне звездице са белом чоколадом

Ови божићни колачићи су заиста захвални јер су ем декоративни, ем укусни и могу дуго стајати па ћете имати шта грицкати током празника.
Фото: Pixabay/LUM3N
Састојци:
  • 175 грама маргарина (или путера)
  • прстохват соли
  • 75 грама шећера у праху
  • 1 ванилин шећер
  • 1 јаје
  • 50 грама печених млевених лешника
  • 50 грама печених млевених бадема
  • 1 кашика цимета
  • 275 грама меког брашна
За глазуру:
  • 150 грама беле чоколаде
  • 1 кашика уља
Припрема:

У пластичну ванглу ставите маргарин собне температуре, со, шећер у праху, ванилин шећер и јаје па виљушком све добро измешајте да се сједини.

Додајте млевене лешнике и бадеме, цимет и брашно па још једном промешајте виљушком да добијете мрвичасту смесу, а потом руком умесите фино глатко тесто које се не лепи. Ако је потребно, додајте још малкице брашна (максимално до 300 г, у случају да је јаје било веће), али не претерујте са брашном да кексићи не би били тврди. Тесто формирајте у лоптицу, замотајте у прозирну фолију и ставите у фрижидер на сат времена. Охлађено тесто извадите из фрижидера, добро побрашните радну површину па оклагијом развијте тесто. Узмите модлицу у облику звезде (или по жељи) па вадите кексиће и слажите их на велики плех од рерне обложен пек папиром. Остатке теста поново умесите и поновите поступак. Кексиће пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 15-20 минута. Белу чоколаду изломите на коцкице па отопите на пари са уљем (или у микроталасној). Нека се мало прохлади па стављајте на сваки охлађени кекс по кашичицу глазуре и распоредите. По жељи поспите шареним мрвицама. Цимет звездице ставите на кратко у фрижидер да се глазура стегне а потом их можете сложити у лимену кутију.

Пријатно!

Kako su figura i balet Krcka Oraščića postali Božićni klasici

Преузмите андроид апликацију.