Почетна > Бизнис
Бизнис

Долази ли крај ниским каматама на кредите?

Све већи раст инфлације у последњих неколико месеци забрињава и кориснике кредита, па се с правом питају да ли их ускоро очекује повећање камата.
Фото: Unsplash/homajob

Наиме, циклус пооштравања монетарне политике због раста инфлације у појединим европским земљама је у пуном јеку. Тако су од јуна ове године народне банке Чешке, Мађарске, Пољске и Румуније подигле референтне стопе. Како наводе аналитичари, очекује се да ће НБС задржати референтну стопу на непромењеном нивоу од један одсто и током целе 2022. године.

С обзиром на то да се камате кредита у динарима ослањају на референтну стопу НБС и од ње зависе, уколико се она повећа скаче и камата банкарске позајмице. Засада, очигледно, задужени грађани могу бити мирни до краја следеће године, јер нема бојазни од раста камата на кредите, барем када су у питању динарске позајмице.

Иначе, камата на кеш кредите у Србији у просеку износи 10 одсто, а била је и већа од 15 процената. Код позајмица у еврима ситуација је нешто другачија, и када су у питању износи камата и могућност раста. Каматне стопе на стамбене кредите у Србији данас износе од 2,5 до три одсто, али стручњаци сматрају да се „златно доба ниских камата“ ближи крају.

Иако је недавно председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард изјавила да су изгледи за повећање каматних стопа следеће године мало вероватни, ЕЦБ ће, ако буде неопходно, врло брзо предузети мере за борбу против повишене инфлације. Дакле, каматна стопа ЕЦБ, еурибор, који је сада испод нуле, могао би ту да остане и наредних 12 месеци, што значи да сви грађани који имају кредите везане за еурибор могу да буду спокојни и целе 2022. године.

Да појаснимо, за вредност еурибора везани су сви домаћи кредити индексирани у еврима, па када он расте, повећавају се и камате кредита. Еурибор је тако пре 10 и више година износио чак 4,7 одсто, али је након финансијске кризе из 2008. почео значајно да пада. У минус је ушао још 2016. године, а на том нивоу је и данас.

А на могући раст камата, али не одмах, недавно је упозорила и Кристалина Георгијева, председница Међународног монетарног фонда (ММФ), која је наговестила да би свет требало да се припреми за растуће каматне стопе.

Када ће се то тачно десити, остаје да видимо.

Proizvođači paradajza prelaze na isplativije povrće

 

Преузмите андроид апликацију.