Добро познати Панетоне, италијански воћни хлеб, који се обична припрема за Божић. И код нас га током целе зиме можете купити у продавницама, али зашто га не бисте направили ове године сами? Дивно, слатко, мекано тесто препуно кандираног воћа и сувих грожђица биће права посластица за све укућане.
Састојци:
- 500 грама брашна
- 125 грама шећера
- 40 грама свежег квасца
- 200 милилитара млаког млека
- 1 јаје
- 4 жуманца
- 150 грама маслаца или маргарина, отопљеног и охлађеног
- мало соли
- 1 рибана корица лимуна
- 2 ванилин шећера
- 100 грама кандиране корице наранџе
- 50 грама кандираних трешања
- 170 грама сувог грожђа
- шећер у праху, за посипање хлеба
Припрема:
Брашно просејати у посуду, додати шећер и у средину утиснути удубљење. Ту намрвити квасац, налити са 100 милилитара млаког млека и измешати са мало брашна са стране и направити пред-тесто. Прекрити са још мало брашна са стране и оставити на топлом месту око 15 минута.
Сада додати остатак млека, јаје, жуманца, маргарин, со, корицу лимуна и наранџе и ванилин шећер. Све добро измесити, и умесити глатко тесто. Оставити га на топлом месту још 30 минута.
Припремити грожђице, а кандирано воће ситно насецкати, па све измесити са тестом. Тепсију са високим ивицама округле форме подмазати, а около ставити 2 савијене траке од папира за печење. У овако припремљену форму ставити тесто и оставите га на топлом месту док се видно не увећа.
Уколико вам тесто пређе ивице форме, одсећи га. Колач пећи на 175 степени, око 60 – 70 минута. Можете и прекрити алуфолијом на сред печења. Охладити и посути шећером у праху.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.