Почетна > Свет
Свет

Русији нова претња из ЕУ

„Русија ће се суочити са новим и тежим санкцијама ЕУ ако настави да прети Украјини“, изјавила је Урсула фон дер Лајен, преседница Европксе комисије.
Фото: Танјуг/Johanna Geron/Pool Photo via AP

„Европска унија ће одговорити у случају евентуалне агресије која би погазила међународно право, као и у случају било које злонамерне акције против нашух суседа, укључујући и Украјину“, рекла је Лајенова, а преноси „Асошијетед прес“.

„Наш одговор ће бити у форми снажног повећања и проширење постојећих режима санкција. Осим тога, спремни смо и на додатне рестриктивне мере“, упозорила је фон дер Лајен.

Она није прецизирала какаве би то мере биле, мада неки критичари Русије позивају на избацивање Москве из SWIFT – а, белгијске мреже за финансијске трансакције.

Фон дер Лајен је подсетила на „потпуну подршку коју ЕУ пружа Украјини, у часу агресије“, коју она види у „масивном“ нагомилавању опреме и војних јединица дуж украјинске источне границе.

„Тренутно, Русија бира да спроводи агресивне акције које уносе нестабилност у Европу“, рекла је Лајенова.

Ова претња новим санкцијама долази у време појачаних тензија између Украјине и Русије и оптужби на рачун Белорусије и Русије да намерно изазивају емигрантску кризу на граници са Белорусијом.

Španija odobrila vakcinaciju dece od 5 do 11 godina

 

Преузмите андроид апликацију.