Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у нашем телу док спавамо?

Знате да вам је потребно осам сати за добар и квалитетан сан, али шта се заправо дешава са вашим телом за то време? Чини се да се много тога дешава, а ми смо одлучили да истражимо шта.
Фото: Pixabay/Engin_Akyurt
Непосредно пре него што заспите, ваше тело се трза

Знатео чему причамо. Наиме, према речима стручњака, снага трзаја зависи од тога колико је ваше тело уморно. Што је трзај јачи, уморнији сте.

Температура тела значајно опада

Када смо активни током дана, сагоревамо више калорија. Снижавање телесне температуре док спавате је начин да уштедите калорије потребне за нормално функционисање тела. На исти начин и медведи хибернирају.

Фото: Pixabay/AdinaVoicu
Ваше тело је очишћено од токсина

Овај процес омогућава телу и мозгу да се прочисте. Ако немате сна, процес је спор и недовољно ефикасан, а то резултира неразумним понашањем несаница. Заборављате на све непотребне информације. Ако бисте похранили све информације без икаквог „чишћења“, ваш мозак би био пун и не би могао да апсорбује нове информације. Сан је време када се те исте информације филтрирају.

Ваше тело је парализовано, али ваш мозак је најактивнији

Мозак особе која сања је заправо активнији од особе која је будна и којој је потребно више кисеоника. Иако нико са сигурношћу не може да објасни високу активност мозга током сна, теорија је да је РЕМ стање у којем мозак организује и апсорбује информације. Тако се понекад пробудимо са сјајним идејама или инспирацијом.

Фото: Pixabay/AdinaVoicu
Свака ћелија у вашем телу се обнавља

Ресторативни процес који се јавља током спавања води рачуна о поправљању штете нанете током дана. Када не спавате довољно, последице утичу не само на ваш мозак већ и на цело тело. Зато се осећате потпуно сломљено након непроспаване ноћи.

Ваш имуни систем је на највишем нивоу

Једна студија је показала да су људи који су примили вакцину против грипа и патили од недостатка сна били скоро имуни на вакцину, што значи да вакцина није била довољно ефикасна. Наиме, недостатак сна спречио је производњу антитела потребних за заштиту организма од вируса. Закључак? Недостатак сна излаже ваше тело бројним инфекцијама и опасностима по здравље.

Буди се пет до петнаест пута на сат

Ово се обично дешава док прелазимо из различитих стања будности – од снова до дубоког сна, а буђење је тако кратко да их се обично не сећамо.

Namirnice koje ne treba jesti noću ukoliko želite miran san

Преузмите андроид апликацију.