Салате у кеси су један од најпродаванијих производа у супермаркетима. Ту се могу наћи зелена салата, рукола, мирођија, шаргарепа, матовилац, спанаћ и многе друге. А углавном кажу да су „опране и спремне за јело“. Потрошачи су се заљубили у погодност салата у кесама, укључујући и нутриционисткињу Керолин Вилијамс.
Али оно што је Вилијамса заинтригирало јесте да ли су хранљиве материје исте у салати из кесице и целој глави свеже салате са пијаце? Зато је за „Cooking light“ одлучила да прегледа најновија истраживања на ову тему и одмери практичност са хранљивим састојцима и безбедношћу.
Да ли салате у кесама имају мање хранљивих материја?
Сви производи полако губе хранљиве материје након бербе. Зелена салата убрана у исто време имаће мање хранљивих материја ако је у пластичној кеси јер је потребно дуже да се њена припрема и паковање пошаље пре него што се пошаље у продавницу.
Међутим, многи продавци сугеришу да њихова храна са поља стиже на сто у року од 24 сата. И док салате у кесама у почетку имају више губитака хранљивих материја услед прања и сецкања, истраживања сугеришу да то могу надокнадити захваљујући паковању које резултира краћим излагањем кисеонику. Већина произвођача успева да одржи боју листова и продужи њихов рок трајања паковањем, а додатна предност је што нижи нивои кисеоника могу успорити брзину губитка хранљивих материја попут витамина Ц и фолата.
Тада се чини да је губитак хранљивих материја можда чак и мањи у целој главици зелене салате него у салати из врећице, али то варира у зависности од врсте салате, услова складиштења и брзине конзумирања.
Да ли су готове салате безбедне за јело?
Недавне епидемије инфекције ешерихијом коли у САД довеле су до хиљада повучених кеса салате, што је довело у питање безбедност кеса зелене салате. Ризик од контаминације расте што се више хране рукује, а зелена салата такође може бити контаминирана ако дође у контакт са неким другим врстама зелене салате.
Међутим, када се правилно узгаја, бере и складишти, ризик од заразе бактеријама конзумирањем зелене салате је прилично низак. Такође, важно је знати да су бактерије присутне на свим салатама и зеленом поврћу, и целим главицама и оним упакованим у кесе.
Да ли да купујемо салате у кесама?
Већина људи још увек не испуњава дневне препоруке за унос поврћа. Међутим, просечна особа је појела 10 килограма лиснатог поврћа 2014. године, што је огроман скок са 0,63 килограма конзумираних 1970. године. Нема сумње да су салате у кесама одиграле велику улогу јер је потрошачима постало лакше да дођу до поврћа и припреме га. Многи стручњаци за безбедност хране сматрају да је ово повећање уноса поврћа важније за здравље од потенцијалних ризика салата у врећицама.
Постоји неколико ствари које потрошачи могу учинити да би добили више од салата у врећама и да би смањили ризике. Ево неколико савета:
- Чувајте зелену салату и зеленило на температури од 1 до 4 степена целзијуса
- Увек проверите рок трајања на кесици и купите што свежу салату
- Покушајте да поједете салату у оквиру куповине
- Дефинитивно одбаците салату ако је застарела или изгледа да су листови избледели.
Преузмите андроид апликацију.