Почетна > Живот и стил
Живот и стил

7 знакова да можда једете више шећера него што мислите

Спортска пића, енергетска пића, воћни сокови, заслађени чајеви и слатке кафе садрже велике количине шећера, а многи људи нису у потпуности свесни колико шећера уносе током дана уз ове намирнице.
Фото: Pixabay/pasja1000
Повећање телесне тежине због шећера

Прекомерна потрошња шећера може отежати губитак тежине. Уопштено говорећи, проблем са превише шећера је што исхрана постаје богата калоријама (енергетским), што може довести до повећања телесне тежине, пише Бест Лифе Онлине.

Прекомерна тежина повећава ризик од развоја дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести.

Главобоље

Честе главобоље могу бити знак прекомерне конзумације шећера. Превише шећера може изазвати главобољу код неких људи због брзе апсорпције прерађених шећера, што доводи до наглог скока шећера у крви, а затим и брзог пада.

Висок крвни притисак

Конзумирање превише додатог шећера може подићи крвни притисак и подстаћи хроничне упале, које су патолошки фактори за развој срчаних болести. Вишак шећера, посебно у заслађеним пићима, доприноси дебљању јер течне калорије нису толико заситне као калорије из чврсте хране. Ово олакшава конзумирање вишка калорија редовном исхраном када конзумирате слатке напитке.

Умор и жеља за шећером

Превише шећера може учинити да се осећате уморно, упозоравају стручњаци. Када једемо шећер, ниво шећера у крви нагло расте, а тело реагује ослобађањем инсулина како би га свело на безбедан ниво. Често инсулин превише снижава ниво шећера, што изазива умор, раздражљивост и глад. Наша природна реакција је да посегнемо за више шећера да бисмо се осећали енергичнијим, што брзо постаје зачарани круг.

Потешкоће са спавањем

Прекомерни унос шећера може пореметити сан. Када ниво шећера у крви брзо расте, тело реагује ослобађањем инсулина, а нагли пад нивоа шећера у крви може изазвати ослобађање хормона као што су адреналин и кортизол, који могу пореметити сан.

Каријес

Додати шећери су штетни за зубе. Каријес се постепено развија; губитак зубне материје (цаклине и дентина) је узрокован киселином коју бактерије производе метаболизмом шећера. Рани стадијуми су често асимптоматски, али узнапредовало пропадање зуба може довести до бола, инфекција, апсцеса, па чак и сепсе.

Проблеми са кожом

Додати шећер може изазвати проблеме са кожом и убрзано старење. На крају сваког ланца наше ДНК налази се мала капица, названа теломер, која штити ДНК од оштећења. Сваки пут када се ДНК чита и умножава, ови теломери се скраћују. Иако их тело обнавља, шећер убрзава њихово скраћивање, а самим тим и процес старења.

Napravite kokice kao iz bioskopa

Преузмите андроид апликацију.