Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су најчешће грешке које правимо кад бирамо јогурт

Ово су најчешће грешке које правимо кад бирамо јогурт.
Фото: Pixabay/adonyig

Шоља јогурта може да буде савршен доручак, али ако сте ујутру поново гладни, можда правите неке грешке при избору јогурта.

Стручњаци се слажу да је јогурт препун хранљивих састојака, а један од разлога за то је што садржи протеине.

– Доручак са високим процентом протеина је изузетно важан како бисте касније током дана избегли преједање и жудњу за шец́ером – рекла је за ХуффПост нутриционисткиња Мариса Мешулам.

– Истраживања показују да конзумирање протеинског доручка у односу на доручак са угљеним хидратима касније доводи до мање глади.

Према речима Тобија Смитсона, сертификованог нутриционисте, за то постоји и научно објашњење:
Фото: Pixabay/t_watanabe

Протеинска храна успорава варење, што ће вам помоћи да се дуже осећате сито. Јогурт је добар избор за доручак јер садржи угљене хидрате и протеине, комбинацију која даје енергију и помаже вам да се дуже осећате сито.

То потврђује Џерлин Џоунс, такође нутрициониста:

– То је брз начин да добијете хранљив, уравнотежен доручак. Јогурт је одличан део здраве исхране за децу и одрасле јер је богат протеинима и калцијумом, витамином Д и садржи калијум. Неки јогурти чак садрже живе, активне културе бактерија. Ове културе или пробиотици сматрају се „добрим бактеријама“ за црева и могу помоћи у одржавању здравог дигестивног система“.

Али колико год јогурт био одлична намирница, погрешан избор може да доведе до глади и пре наредног оброка, другим речима кратко вас држи ситим.

Стручњаци за исхрану указују на најчешће грешке које правимо при избору и конзумирању јогурта:

Фото: Pixabay/TerriC
Јогурт с пуно шећера

– Што мање шећера јогурт има, то му је укус бољи. Ако дневно унесете, на пример, око 1.500 калорија, јогурт не би требало да има више од 15 грама додатног шећера – сматра дијететичарка Челси Амер и предлаже да избегавамо вештачке заслађиваче попут аспартама и сукралозе.

Јогурт са премало масти

Због тренда конзумирања све више намирница са ниским процентом масти, популарног још од 90-их, многи и данас радије купују немасни јогурт, што је погрешно, каже Амер.

Јогурт без додатка влакана

– Сам јогурт и није тако добра идеја, јер јогурт нема влакна – објаснила је нутриционисткиња и препоручила да му додате житарице попут мекиња, чиа семенки, ланених семенки или ораха, воће и поврће.

– Јогурт је изврстан део доручка, али не и цео доручак – каже нутриционисткиња Ејми Горин.

Препорука је, каже нутриционисткиња Сара Хас, да се јогурт ујутру комбинује са другим намирницама јер већина јогурта има само 150 или мање калорија.

Zašto treba da pojedete bananu pre spavanja?

Преузмите андроид апликацију.