Многима је свакодневница, а некима и живот незамислив без чоколаде, било да је конзумирају као топли напитак или у колачима и тортама, но оно што нас посебно весели и због чега је коначно можемо конзумирати без гриже савести јесте чињеница (тако барем тврде неки стручњаци) да је она и – здрава.
За тај преокрет заслужни су „чаробни састојци“ под именом полифеноли и процијанидин. Управо ти састојци заузимају сам врх на листи антиоксиданса, а какао тј. чоколада њима обилује.
Важан је само начин на који ће ти састојци бити подвргнути у процесу припреме ових делиција, односно у какво окружење ће бити стављени. Повишена Ph вредност поластица може драстично смањити антиоксидативну активност какаа, односно чоколаде, док управо супротне, односно ниже вредности Ph, утичу на антиоксидативно дејство.
Уз то, ове омиљене посластице постају још здравије ако им се додају намирнице попут грожђица, брусница, јабуке и цимета, које су такође богате сличним здравим састојцима. Приликом конзумирања односно припреме посластица пожељно је користити чист какао прах, односно чоколаду са процентом какаа вишим од 70 посто.
Преузмите андроид апликацију.