Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто треба јести чоколаду

Многима је свакодневница, а  некима и живот незамислив без чоколаде, било да је конзумирају као топли напитак или у колачима и тортама, но оно што нас посебно весели и због чега је коначно можемо конзумирати без гриже савести јесте чињеница (тако барем тврде неки стручњаци) да је она и – здрава.
Фото: Pixabay/congerdesign

За тај преокрет заслужни су „чаробни састојци“ под именом полифеноли и процијанидин. Управо ти састојци заузимају сам врх на листи антиоксиданса, а какао тј. чоколада њима обилује.

Важан је само начин на који ће ти састојци бити подвргнути у процесу припреме ових делиција, односно у какво окружење ће бити стављени. Повишена Ph вредност поластица може драстично смањити антиоксидативну активност какаа, односно чоколаде, док управо супротне, односно ниже вредности Ph, утичу на антиоксидативно дејство.

Уз то, ове омиљене посластице постају још здравије ако им се додају намирнице попут грожђица, брусница, јабуке и цимета, које су такође богате сличним здравим састојцима. Приликом конзумирања односно припреме посластица пожељно је користити чист какао прах, односно чоколаду са процентом какаа вишим од 70 посто.

Da li sme da se jede čokolada kad pobeli?

 

Преузмите андроид апликацију.