Почетна > Живот и стил
Живот и стил

6 разлога зашто би требало да једете шљиве чешће

Бројне студије су показале колико је здравствених користи повезано са конзумирањем шљива.
Фото: Pixabay/pixel2013

За почетак, добро је знати да су шљиве богате витамином Ц, а садрже и значајне количине витамина Б групе и витамина Е и К. Често се помиње обиље витамина А јер су шљиве богате бета-каротеном, који се у телу претвара у витамин А. Ако тражите природни извор разних минерала, одговор је – шљива! Има доста калијума и фосфора, а садржи и гвожђе, магнезијум, калцијум, бакар…

Шљиве штите здравље срца

Ако се ваша исхрана састоји од воћа и поврћа, антиоксиданси које садрже могу помоћи у снижавању крвног притиска, а суве шљиве ће вам много помоћи ако патите од хипертензије. Према студијама, конзумација сувих шљива је повезана са снижавањем нивоа талка у крви и лошег холестерола. Како ова два стања доводе до срчаних болести, контрола холестерола ће обезбедити здравије срце.

Имају антиинфламаторно дејство

Шљиве су права ризница антиоксиданата који штите телесне ћелије од оштећења (а самим тим и од канцерогених промена) и делују противупално. Нека истраживања су показала да само једна шљива садржи исту количину антиоксиданата као и шака боровница. Међу антиоксидансима који се налазе у шљивама су биљни пигмент антоцијанин (који шљивама даје црвену и плаво-љубичасту боју) и кверцетин и катехин, који припадају групи флавоноида. Катехин је моћан антиоксиданс који је у изобиљу у зеленом чају.

Помажу у контроли шећера у крви

Једно истраживање, открило је да суве шљиве пружају осећај ситости, што значи да ћете јести много мање, а смањен унос хране обезбеђује лакшу контролу телесне тежине, али и спречава развој гојазности. дијабетеса и кардиоваскуларних болести.болести. Ово се можда може објаснити чињеницом да шљиве не изазивају повећање шећера у крви и инсулина.

Јачају памћење

Антиоксиданси нису једине предности шљива, а према недавно објављеној студији, оне имају својства која побољшавају памћење. Истраживање је прегледало 73 стручна текста који откривају да шљиве могу побољшати памћење. Пошто ове студије не разликују да ли су сушене или свеже шљиве, потребно је урадити додатна истраживања. Шљиве су пуне антоцијана, антиоксиданса из групе флавоноида који даје плави, црвени или љубичасти пигмент, а управо овај састојак асоцира на памћење.

Могу ојачати здравље костију

Студије на животињама су показале да конзумација сувих шљива може позитивно утицати на густину костију и може зауставити губитак коштане масе. Ово је посебно важно како старимо јер се тада смањује густина костију и постоји висок ризик од развоја остеопорозе.

Шљиве могу помоћи код затвора

Ово није такво изненађење, али је ипак важно напоменути. У овом случају није битно коју врсту шљива ћете изабрати, али изгледа да суве шљиве имају мало више влакана, па могу брже да помогну.

Како одабрати шљиве и како их чувати?

Бирајте шљиве са петељкама, чврсте и неоштећене, мало меке на додир (али не превише меке!). Држите онолико зрелих шљива колико можете да поједете за дан на собној температури, а остатак у фрижидеру. Ставите их у папирну или пластичну кесу, тако да могу да издрже неколико дана у фрижидеру. Шљиве које сте чували у фрижидеру биће сочне и слатке ако их пре конзумирања оставите на собној температури.

Saveti za uzgajanje ljutih papričica: Mogu uspeti u kućnim uslovima uz jako malo truda

 

Преузмите андроид апликацију.