Почетна > Живот и стил
Живот и стил

6 научних објашњења због чега нас неко одмах физички привуче, а неко не

Стручњаци су спровели студију и открили због чега нас нека особа привлачи.
Фото: Pexels/Marcelo Chagas

Да ли сте се икада запитали зашто вам се неко свиди на први поглед, а на друге никада не обратите ни мрву пажње?

Можда нисте очекивали, али стручњаци имају одговор и на ово питање. Како кажу, људи су склони томе да мисле да је лепота у оку посматрача. Али, као што студија сугерише, то није нужно тачно. У ствари, истина је негде на средини.

Стандарди привлачности су, заиста, широко подељени, међутим, наше личне склоности такође играју прилично велику улогу.

Према речима стручњака, ове ствари одређују то да ли ће вам се неко свидети „на прву“ или, пак, никада нећете ни обратити пажњу на ту особу.

1. Зенице

Како стручњаци наводе, зенице мењају своју величину као одговор на емоције, а веће су кад смо срећни. Истраживања су показала да су нам подсвесно људи с великим зеницама привлачнији јер показују њихов интерес за нас.

2. Струк и бокови

На женама се одувек обим струка и бокова сматро једним од најважнијих обележја; а што је обим мањи, мушкарцу је жена привлачнија.

3. Симетрија

Истраживања су показала и да симетрична лица сматрамо привлачнијима од оних с мање симетрије јер их наши видни рецептори много лакше обрађују.

Ипак, колико год волели симетрију, истраживања показују да више волимо изглед који је просечан. За то постоје разна објашњења – или га повезујемо с биолошким предностима попут добрих гена или наш мозак једноставно преферира типичнија лица.

4. Храна

Једно мање истраживање показало је и да преференције према храни заправо могу да мушкарца учине привлачнијим за жену.

Мирис мушкараца који су недавно јели воће и поврће сматрао се много привлачнијим од мушкараца који су углавном јели храну попут тестенине.

Осим тога, жене воле добар и леп глас код мушкарца, а таквим се сматра дубљи јер га повезују са зрелошћу.

5. Мирис

Када мушкарац бира жену, пресудан, пак, може бити и мирис. Није реч о парфему, већ о оном мирису који се темељи на женским репродуктивним хормонима.

Као што показују истраживања, жене су много привлачније мушкарцима током фазе овулације јер је ниво хормона у том тренутку велик.

6. Укус

Осим мириса, изгледа и зеница, људима је (не)привлачан и укус друге особе. Наиме, када се љубимо, размењујемо пуно бактерија, а то има и неко практично значење – помаже нам да откријемо да ли се добро подударамо с том особом.

Način na koji hodate dovoljno govori o vašoj ličnosti. Proverite kakav ste tip

Преузмите андроид апликацију.