Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Десети 21114 Филм фест од четвртка на Новом насељу

Јубиларни десети 21114 Филм фест одржаће се од 29. августа до 1. септембра на неколико нових и старих локација на отвореном, на Новом насељу у улицама Бате Бркића и Браће Дроњак.
Фото: Facebook.com

„Биоскоп код Ике“, главни и највећи биоскоп назван је по реномираном филмском раднику Илији Ики Башићу који је живео на Новом насељу и који нас је ове године напустио, налази се прекопута Геронтолошког центра у улици Бате Бркића бб.

Поред Биоскопа код Ике у близи се налазе још два биоскопа и то код објекта Градског зеленила у улици Браће Дроњак бб и то – „Теодорин биоскоп“ са селекцијама интернационалног, документарног и експерименталног филма (Браће Дроњак бб) и „Биоскоп 2025“ (Браће Дроњак бб), симболичног назива где ће бити пројектовани другачији филмски формати. Такође, филмске пројекције и пропратни програми одржаће се и у новонасељском неформалном паркићу „Међу брезама“, Бате Бркића 24 са дворишне стране.

Овогодишње издање фестивала, поред већ добро познатих селекција, доноси и нове попут програма и биоскопа насталих у кокреацији комшија и организатора путем конкурса „Направи свој биоскоп“.

Такмичарска селекција кратких регионалних филмова „Златни чеп“ ове године доноси 12 најбољих филмова одабраних путем конкурса од стране уметнице и чланице организације Татјане Матеша.

Главни фестивалски биоскоп „Биоскоп код Ике“ носи име по Илији Ики Башићу – пре свега значајном филмском раднику, режисеру, директору филма, глумцу али и нашем комшији и вечној инспирацији.

Његове колеге, телевизијски редитељи Срђан Илић и Тибор Вајда биће домаћини пројекције филма Срђана Илића „Портрет без рама“ посвећеног Ики. Након пројекције, домаћини ће бити отворени за разговор о Икином лики и делу.

Као и претходне године, екипа Новог културног насеља одлучила је да у програм уврсти конкурс „Направи свој биоскоп“.

Главни циљ овог позива јесте да се продуби ангажовање заједнице у обликовању фестивала и пружање прилике свим филмским ентузијастама да поделе своје омиљене филмове са публиком на јединствен начин.

Фестивал настоји да кроз ову сарадњу са заједницом преобликује саму идеју биоскопа, и отвори врата новим интересантним приказивањима, како филмова тако и другим облицима филма, али и самог начина приказивања филмова и тиме укључи заједницу у продукцију фестивала.

Интернационална, документарна, анимирана и експериментална филмска селекција приказаће краткометражне филмове из целог света. Публика ће имати прилике да сагледа данашњу глобалну ситуацију кроз очи аутора са различитих меридијана.

Селектори ових филмова су уметници и чланових организације Ново културно насеље – Синиша Туцић, Растко Зекић, Дејан Илић и Марко Јозић.

Посетиоци ће моћи да уживају у дугометражним регионалним играним и документарним остарењима остварењима који ће бити пројектовани у главном „Биоскопу код ИкеЕ” а то су филмови: Флашароши; Само кад се смејем; Пригушивач; Босански лонац; Гру ту је.

Фото: Facebook/промо

Besplatna razmena udžbenika za osnovnu školu od danas do 6. septembra

Преузмите андроид апликацију.