Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад: 14 братских градова на три континента (ВИДЕО)

Традиционално отворен град, чији су становници представници неколико националних заједница, који је током векова носио неколико имена – Неопланта, Ujvidek, Neusatza, Ratzen Stadt, Ratzenstatt, данас Нови Сад, увек пропагира богатство различитости негујући односе добре сарадње са великим бројем градова из целог света.
Фото: Градске инфо

Братимљење градова постало је учестала дипломатско-економска пракса широм Европе и света у другој половини 20. века, која траје и данас. Првобитно су се братимили градови који се налазе на супротним странама исте реке, да би касније, током савремене историје, потписивање побратимске повеље између два града прерасло у документ који најчешће заузима почасно место у градским архивама.

Данас градови постају побратими и ако се налазе у другим државама, па чак и контнентима. Циљ спајања није увек исти, али углавном прати политичку и привредну сарадњу, јачање културних, спортских и пословних веза, промовише се толеранција. После Другог светског рата, повезивање градова, такозвани Тwиннинг, постао је интензивнији, а градови света проналазили су разлоге и интересе да се међусобно повежу и продубе везе.

Нови Сад има 14 градова побратима у свету.

У граду Модена, у Италији, име нашег града носи највећи градски парк, док се у Немачкој, у Дортмунду налази Трг Нови Сад. У Норичу, у Великој Британији један мост носи име Новог Сада, итд…

  1. Модена, Италија (од 1974)
  2. Чангчуен, Народна Република Кина
  3.  Дортмунд, Немачка (од 1982)
  4. Норич, Уједињено Краљевство (од 1989)
  5. Илијуполи (атинска општина), Грчка (од 1994)
  6. Будва, Црна Гора (од 1996)
  7. Темишвар, Румунија (од 2005)
  8. Нижњи Новгород, Русија (од 2006)
  9. Печуј, Мађарска (од 2009)
  10. Гомељ, Белорусија (од 2013)
  11. Толука, Мексико (од 2015)
  12. Орел, Русија (од 2017)
  13. Шираз, Иран (од 2023)
  14. Таверни, Француска (од 2020)

Успостављањем побратимских веза, као и међу људима, стварају се нераскидиве повезнице међу градовима. Људи у другим градовима, државама, имају прилику да упознају наш град, да се упознају са нашом културом, обичајима, жељама и уверењима.

А да не заборимо, баш данас, 1. фебруара, честитамо Новом Саду 276. рођендан!

Novosađani, srećan vam Dan Grada Srpski novac kupio status slobodnog grada Istoričar Đurđev: Gradski oci podigli pivaru koja se nalazila nedaleko od Gradske kuće i donosila prihod (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.