Почетна > Свет
Свет

Ердоган у посети Египту у фебруару, први пут након 2013.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган посетиће Египат следећег месеца, што ће бити први пут да посети ту земљу након што је збачен претходни египатски председник Мохамед Мурси 2013. године, који је имао добре односе са Анкаром.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Очекује се да ће се разговори између Ердогана и египатског председника Абдела Фатаха Ел-Сисија, који су поново изабрани на своје функције у протеклих годину дана, бити фокусирани на пошиљке помоћи Палестинцима у Гази и кораке који би могли да се предузму за окончање рата, преноси Блумберг.

На дневном реду биће и разговори о јачању трговине и одређивању поморских граница како би се Турској омогућио приступ већем броју медитеранских енергетских ресурса.

Турска и Египат су интензивирали настојања за опоравак билатералних односа након значајних улога које су лидери земаља имали на Светском првенству у фудбалу у Катару 2022, док је Каиро изразио солидарност са породицама жртава земљотреса у Турској и суседној Сирији почетком 2023.

Односи између две земље претходно су нарушени због подршке Турске Муслиманској браћи, које је Египат означио као терористичку организацију.

Египат и Турска такође су заузеле супротне стране током рата у Либији.

Moravjecki:Podrška Orbanu u odbrani od ucena,otvoren za pridruživanje Fidesa ECR

Преузмите андроид апликацију.