Почетна > Свет
Свет

Пет ствари које нисте знали о самурајима

Привилеговани јапански ратници су, носећи катане, вођени кодексом бушидо до смрти чували част.
samuraji
Фото: WikimediaCommons/ Ueno Hikoma

Од детињства, ови неустрашиви ратници учени су самодисциплини, градећи осећај дужности. Одбацивали су материјална добра и било који облик страха – посебно онај од смрти.

У периоду од 1603. до 1867. године постали су владајућа војна класа и највиши друштвени сталеж у Јапану, на велику жалост непријатеља, јер су одважни самураји увек испред својих потреба и, чак, живота стављали част.

Представљамо вам најзанимљивије чињенице о самурајима.

Част изнад свега
Фото: WikimediaCommons

Сама реч самурај значи „онај који служи у име части“. Колико је овај принцип био важан у животима самураја најбоље говори сеппуку, добровољни чин или казна која подразумева да самураји који не прате доследно бушидо – „пут ратника“ – или падну у руке непријатељу изврше самоубиство.

Најпознатији облик овог ритуалног самоубиства подразумева да ратник оштрицом прободе стомак и помери је лево-десно. Након тога га други самурај га обезглављује јер би смрт у супротном била исувише болна.

Нису били само ратници.

Самураје од осталих ратника широм света нису чинили другачијим само необичан оклоп и катана. Они су били политички активни и образовани, писали су поезију, правили су цветне аранжмане, добро познавали математику.

Нису користили само катане
Фото: WikimediaCommons/SLIMHANNYA

Иако је „душа самураја у његовој катани“, они су најпре користили цхокуто, тању и краћу верзију равних мачева које су касније употребљавали средњовековни ритери.

Како су технике израде мачева напредовале, користиле су се све кривљи мачеви – док се нису развиле катане.

Међутим, оне нису биле једино оружје које су самураји користили. Употребљавали су и дрвено оружје попут палица, предмете од ланаца, дугачак лук (Yуми), копља (Yари и Нагината).

Након развоја технологије, почели су да користе топове и пушку танегасхима.

Постојале су и самурајке
Фото: WikimediaCommons/Copyfraud

Иако су у то време жене у другим културама имале подређен положај и чекале да се њихови супрузи, очеви, синови и браћа врате из ратова, жене у Јапану биле су у другачијој ситуацији.

Наиме, оне су имале политички утицај и биле део ове неустрашиве и елитне класе. Јапанке познате као Онна-бугеисха бориле су се раме уз раме с мушкарцима и пратиле исти кодекс понашања и животну филозофију.

Међутим, уместо катана, оне су углавном користиле нагинату, копље дугачко више од једног и по метра на чијем се врху налазио заобљен мач.

Вакашудо
Фото: WikimedaiCommons/Nationaal Archief

Хомосексуалност међу самурајима није била табу тема. Штавише, искусним ратницима који су подучавали младиће и дечаке било је допуштено да, уколико ови пристану, ступе у љубавну везу са својим ученицима.

Kinu, Japan i Tajvan pogodio tajfun „Hinamnor“

Преузмите андроид апликацију.