Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 намирница које морате додати у воду за још бољу хидратацију

Са доласком топлијег времена, нашем организму биће потребно више течности јер ће знојењем губити више него иначе.
Фото: Pixabay/IamNotPerfect

Обогатите воду додацима који ће бити укусни и лепо изгледати. Стручњаци су одобрили ове додатке за виши ниво.

Краставац

Оно што краставце чини тако хидратантним није хрскаво тело самог краставца, већ семенке. Око семена постоји „структурирана“ или „гел“ вода, која се формира када се молекули воде комбинују. Неки стручњаци је сматрају четвртом фазом воде јер укључује чврсто и течно стање. Tакав облик се налази у природи, али и унутар наших ћелијa.

Чиа семенке

Чиа семенке такође садрже желирану воду (када додате воду чиа семенкама, оне набубре). Чиа семенке су такође пуне влакана – могу да апсорбују воду 10 до 12 пута више од своје тежине. Влакна су оно што се понаша као сунђер. Чија семенке могу да одрже хидратацију тела много боље од обичне воде.

Морска со

Ако користите филтер за воду за уклањање потенцијалних загађивача, можда ћете морати да га реминерализујете. Један од најважнијих минерала у води је натријум који се губи знојењем. Ако у води има премало натријума, додајте мало соли да бисте то надокнадили. Натријум омогућава цревима да апсорбују више воде него сама вода. 

Лимун

Лимун може помоћи у замени изгубљених минерала, као што су калијум, калцијум, гвожђе и магнезијум. Посебну корист ћете имати ако направите слано-кисели напитак. Не у сваку чашу воде, али у неколико њих додајте прстохват соли са мало лимуна да бисте заменили неке друге минерале.

Јабуке

Када је у питању воће које је пуно воде, помислили бисте на лубеницу или краставац, али сочна, свежа јабука је потцењена. Јабуке садрже до 86 посто воде. Јабука и флаша воде хидратантнији су од две боце воде. Јабуке такође садрже значајне количине калијума, који може помоћи у замени неких електролита.

Šta se dešava sa vašim telom kada odlučite da jedete samo banane nekoliko dana?

Преузмите андроид апликацију.