Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Престижно признање и успешни пројекти у Новом Саду

Град Нови Сад је ове седмице добио престижно признање, наградио најбоље ученике, отвара нову фабрику, гради Дечју болницу, наставља радове на фудбалском стадиону на Детелинари, асфалтира улице и завршава подземну гаражу.
Фото: Војводина уживо

Након престижних титула Омладинске престонице Европе, Европске престонице културе, награда ,,Мелина Меркури“ и ,,Најбољи тренд у култури“, Српска Атина је стала раме уз раме са светским градовима као што су Линц, Лион, Остин, Модена, Торонто и други, чиме је учврстила своју позицију као центар културе и иновација. На Светски дан градова, 31. октобра 2023. године, Град Нови Сад је приступио јединственој УНЕСКО Мрежи креативних градова света и тиме постао први град у овом делу Европе у категорији нових и дигиталних уметности (Медиа Артс).

Фото: WikimediaCommons/Mouagip

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је имао кључни састанак са господином Ђингпангом, оснивачем и власником кинеске компаније Лиамбо, који означава важан корак ка отварању нове фабрике у радној зони Каћ. Ова вест је посебна јер ће нова фабрика одмах пружити послове за 100 људи током прве фазе отварања. Међутим, компанија има амбициозне планове да тај број брзо повећа на укупно 500 запослених у наредним фазама.

Ове недеље се такође приводи крају асфалтирање великог броја улица у Новом Саду. Захваљујући повољним временским условима, још увек се одвијају интензивни радови на одржавању саобраћајних површина, што је потврда континуираног улагања средстава и активног ангажовања на унапређењу и заштити путне инфраструктуре на територији Града Новог Сада.

Министарка за науку, технолошки развој и иновације, Јелена Беговић, у среду је посетила Развојни центар компаније “Шнајдер Електрик” у Новом Саду и изразила понос због софтвера који је развијен овде, а који игра значајну улогу на глобалном нивоу у управљању електро-енергетским системима у преко 100 земаља. Такође, министарка је истакла задовољство због Центра за младе таленте који је успоставила ова компанија, а у којем ради готово 1000 високо образованих инжењера, многи од њих бивши студенти са Факултета техничких наука у Новом Саду, Електро-техничког факултета у Београду и Нишу.

Ову недељу дефинитивно су обележиле и невероватне гужве на сакупљању потписа за СНС, огроман број грађана подржао листу „Србија не сме да стане” Српска напредна странка прикупља је потписе у Новом Саду, а по гужвама на локацијама где се гласови прикупљају, може се закључити да ће Напредњаци лако сакупити неопходних 10.000 потписа за кандидатуру ове странке на предстојећим парламентарним изборима.

Фото: Градске инфо

Стигла је вест и да ће Дечија болница у Новом Саду бити реконструисана и надограђена Радови се очекују у 2025. години, а већ је познато и како ће она изгледати након радова. Задат је велики циљ, а то је да се до краја ове године добије грађевинска дозвола и да се онда заједно са Владом Србије у наредној години обезбеде финансијска средства од најмање 8,5 до 9 милијарди динара како би у 2025. започела изградња и набавка опреме.

Фото: Đorđe Bajilo Architects

Градска управа за имовину и имовинско-правне послове такође је склопила уговор за наставак радова на фудбалском стадиону на Детелинари, на којем игра РФК Нови Сад. Вредност уговореног посла је 104,2 милиона динара, а он је потписан са компанијама „Интец“, „А. Р. Ј. Тецхнологy“ и „Г4С Сецуре Солутионс“.

Фото: Градске инфо

Војводина уживо ушла је у готово завршену подземну гаражу код Бановине. Град Нови Сад одговорио је на потребе грађана да се саграде јавне гараже како би се решио деценијски проблем паркирања у самом центру града.

На овонедељном Сајму екологије, на штанду Градске управе за заштиту животне средине, најбољим ученицима новосадских основних и средњих школа је додељено 56 бицикала. У протекле две године новосадским ученицима додељено је 114 бицикала. Са преко 40 000 активних бициклиста и 140 км бицклистичких саобраћајница Нови Сад постаје прави зелени, бициклистички град – Српски Амстердам.

Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке