Почетна > Свет
Свет

Туск: Опозиција спремна да формира власт у Пољској

Пољске главне опозиционе партије саопштиле су данас да су спремне да формирају владу под вођством Доналда Туска, апелујући на председника Андржеја Дуду да донесе брзу одлуку о преносу власти, пренео је Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Дуда, савезник владајуће националистичке странке Закон и правда (ПиС), одржаће данас и сутра консултације са свим парламентарним партијама које су ушле у скупштину на изборима 15. октобра.

Британска новинска агенција наводи да, с обзиром на то да ПиС нема довољно савезника да формира већину, про-ЕУ опозиција се спрема за преузимање власти, након осам година трзавица између Варшаве и Брисела о бројним питања, почев од независног судства до ЛГБТ права.

„Заједно са лидерима демократских партија, потврђујемо нашу спремност да у потпуности сарађујемо и створимо већину у наредном парламенту“, рекао је Доналд Туск, лидер највеће опозиционе групе, Цивилне коалиције (КО).

Туск је рекао да ће бити кандидат опозиције за премијера.

Делегација ПиС, предвођена премијером Матеушом Моравјецким, дошла је данас у председничку палату на разговоре, непосредно након што су разговарали опозициони лидери.

„Пробаћемо да створимо већинску владу, али да ли ће то бити могуће, зависи од председника“, рекао је владин портпарол Пјотр Милер.

Лидери три групације које намеравају да формирају следећу владу – Тускова КО, центристички Трећи пут и Нова левица – одбацили су могућност да ће сарађивати са ПиС-ом и апеловали су на Дуду да Туску одмах да мандат да формира владу.

Peskov: Glasine o zdravstvenim problemima Putina su lažne

Преузмите андроид апликацију.