Почетна > Урбани Нови Сад
Урбани Нови Сад

Улична мода: Старке – Converse All Star

Прича о овим патикама креће пре више од једног века, 1908. године.
Фото: Pixabay/5039640

Тада је Markis Mils створио обућу која је садржала већи постотак гуме од осталих ципела, та компанија се звала „Converse Rubber Shoe“.

Док  је компанија  „Converse All Stars „ створена 1917. године и креће да производи старке какве данас знамо.

Продаја је била просечна све док се 1921. године Charles Hollis Taylor, познатији као Chuck Тaylor, није придружио „Converse All Stars “ тиму продаје.

Фото: Градске инфо

Осим тога што је играо кошарку у тиму Akro Firestone био је  тренер и путовао је по целој Америци, те је тако рекламирао ове патике.

У знак захвалности поводом  његовог доприноса продаји патика, Converse додаје на ушивену етикету његово име. Тако да старке добијају ново име и до данас носе његово име и познате су  као All Star Chuck Taylor.

Компанија је имала и успоне и падове, али је било најтеже када су банкротирали 2003. године, тада их је купила компанија Nike.

Конверсове патике су биле опет ланисиране у продају и само 2012. године је зарада од њих била 450 милиона америчких долара.

Фото: Градске инфо

Што би у просеку било да се на сваке 43 секунде продају једне патике. Занимљивост о овим патикама је да су се до 2018 . године појавиле 648 пута у филмовима.

Такође занимљиво је да су их носиле и волеле велике звезде  Elvis Prisley, George Harrison, Kurt Cobain и многи други.

Могу се пронаћи у разним бојама, веома су једноставне и комбинују се лако.

Цена им варира и могу се купити од 3.000 динара па све до 10.000 динара. Због популарности ових патика можете наћи и моделе које нису оригинал и мање коштају.

Примедбе многих људи да су неудобне, али целокупан дојам је да старке никада неће изаћи из моде и да никада нећете погрешити ако их купите.

 

Због тога наша оцена је 9.

 

Аутор текста: Sweeties