Početna > Srbija
Srbija

Guča pomaže lokalnu privredu u vreme pandemije

Počeo je 60. Sabor trubača u Guči i zvuk trube prolomio se u vazduhu, nakon što je na hiljade ljudi, koji nisu zabrinuti zbog ponovnog porasta slučajeva korona virusa u zemlji, kasno juče pristiglo u mali srpski grad, preneo je danas Rojters.
Foto: Unsplash/Chris Bair

U reportaži agencije iz Guče navodi se da je to najposećeniji tradicionalni muzički festival u Srbiji, i podseća se da je takmičenje pokrenuto davne 1961. godine, kada su se samo četiri orkestra nadmetala za “Zlatnu trubu” uz prisustvo ne više od 2.500 posetilaca.

Zbog pandemije, takmičenje trubača je bilo otkazano 2020. godine, a ove godine svi posetioci moraju da pokažu potvrde o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19 ako žele da uđu u Guču.

„Situacija je svuda u svetu ista i moramo da naučimo da živimo sa tim, ne možemo da zaustavimo muziku, ne možemo da prestanemo da živimo“, izjavio je Orseko, posetilac festivala sa Kube za Rojters.

Agencija ukazuje da trubački orkestri imaju u Srbiji dugu tradiciju, još od kako je kneževskim dekretom 1831. godine osnovan vojni orkestar. Trubači su prisutni na raznima događajima, od rođenja, preko svadbe, do sahrane.

Više od 15 miliona gostiju boravilo je u Guči tokom svih godina održavanja festivala, a organizatori i lokalne vlasti smatraju da, uprkos zdravstvenim ograničenjima, prodaja karata i suvenira, kao i porezi i drugi obaveze koje imaju restorani tokom festivala, mogu da pomognu oporavku lokalne ekonomije.

„Mnogi ljudi su sprečeni da dođu jer ne mogu svi da ispoštuju propisane mere zaštite zbog kovid-19“, rekao je direktor Centra za kulturu u Guči Jovan Kovačević.

Rojters navodi i da je Srbija u poslednjih nekoliko nedelja doživela nagli porast infekcija kovid-19, zbog širenja zaraznije Delta varijante virusa, i to uglavnom kod nevakcinisane populacije.

 

Preuzmite android aplikaciju.