Почетна > Живот и стил
Живот и стил

4 разлога зашто је добро куповати „second hand“ гардеробу

Када је реч о куповини половне одеће, мишљења су често подељена – неки то сматрају практичним и одразом еколошке свести, док се неки ипак не усуђују да носе модне комаде које је неко други носио пре њих. 
Фото: Pixabay/Pexels
Ово су само неки од разлога да почнете да посећујете „second hand“ продавнице:
Мање се загађује планета

Куповина половне одеће смањује потрошњу ресурса. Такође смањујете загађење воде и хемијско загађење које је уско повезано са производним методама у модној индустрији. У Америци се, на пример, годишње прикупи 14,3 милиона тона текстилног отпада. Просечан Американац баци око 65 кила одеће и постељине, што је скоро шест процената укупног комуналног отпада (или 85 процената целокупног текстилног отпада).

Истина је да се многе од ових ствари и даље могу користити, а текстил рециклирати, па би се отпад на овај начин значајно смањио.

Подржавате одрживу моду

На овај начин промовишете и подржавате одрживу моду. Куповина половне одеће, рециклиране одеће или одеће направљене од еколошки прихватљивих материјала као што су органски памук или конопља, помаже у развоју еколошке свести кроз одрживу моду. Такође се залажете за праведнији свет, без робовања моди и коришћења јефтине радне снаге. 

Штедите новац

Половна одећа је генерално јефтинија од нове, а можете пронаћи и скупље, брендиране винтаге комаде које можда нећете моћи да приуштите као нове.

Оригинални стил

У „second hand“ радњама или на бувљацима можете пронаћи уникатне модне комаде које не можете купити у бутицима са новом гардеробом. Ако волите јединствен, ретро стил, сецонд ханд продавнице могу вам понудити нешто потпуно јединствено и другачије.

Kako izdržati bez kupovine novih komada odeće?

Преузмите андроид апликацију.