Кувани кукуруз је одлична намирница за здраву ужину. Укусан је и лако је сварљив. Зрно кукуруза се састоји 70% од скроба, а остатак чине протеини и мала количина масти. Кукуруз је богат витаминима А, Б, Д, Е и К, калијумом, фосфором, гвожђем, магнезијумом и калцијумом.

Постоји неколико начина да припремите кукуруз. Кукуруз је најукуснији када се кува у сланој води, на пари или пече. Он се такође може маринирати и замрзнути, тако да га можете јести и у зимским данима.
Одаберите свој омиљени рецепт за припрему кукуруза:
1. Кување у води
У шерпи прокувајте воду са мало соли. Када вода проври, убаците кукуруз ољуштен од листова. Након 10 минута, окрените кукуруз виљушком, и кувајте док не добије бледо жуту боју са обе стране. Оставите га још додатних 10 минута, а затим оперите кукуруз хладном водом и извадите на тањир. Намажите кукуруз немасним путером или маслиновим уљем.
2. Кување на пари
Овај процес значи да је храна кувана на пари, на 120 °Ц. Кување на пари може бити изведено у парном лонцу или у једноставном лонцу са дебелим дном, са шерпицом која се смести унутар лонца. Поврће које се третира паром се кува нешто брже него током традиционалног кувања. Овим начином се губи мање нутритијената него током традиционалног кувања у води. Кукуруз куван на пари задржаће природну арому, чврстину, укус и боју.
3. Кување у млеку
Кукуруз је природно сладак, тако да има сјајан укус у дуету са млеком. Кувајте га исто као са водом, користећи однос 1:1. Одлична идеја за здрав оброк је кукуруз крем супа, тј. “Чорба”. Припрема се са млеком, циметом или плодовима мора – оријентална верзија.
4. Припрема у микроталасној
Ољуштен и очишћен кукуруз ставите у чинију, прелијте преко њега 1/2 шоље воде и покријте пластичном фолијом (са две рупе). Ставите кукуруз у микроталасну на максималну температуру. Кувајте кукуруз 5-7 минута.
Овај користан састојак могао би бити ефикасан у постизању прозрачне текстуре колача
Преузмите андроид апликацију.