Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Решавамо мистерију мерења просечне брзине на ауто-путевима – које су казне?

Возачи све више страхују када је у питању вожња аутопутем, посебно од априла 2018. године када је МУП најавио да ће почети са мерењем просечне брзине на аутопутевима између наплатних рампи широм земље.
Фото: WikimediaCommons/Mister No

Брзина на аутопуту којом можете најбрже возити је 130 km/h.

У зависности од тога колико сте прекорачили брзину, казне варирају од 3.000 динара па све до 60 дана затвора, а тада је најављено да неће бити толеранције чак ни према прекорачењима за 1 km/h.

Тада је и предвиђено да се контрола брзине врши на „просек“ између две наплатне рампе у односу на минимално време које је потребно да се стигне од једне до друге тачке, а уколико би неко стигао брже, то би аутоматски значило да је прекорачио дозвољених 130 километара на сат.

Многи грађани нису сматрали ово правило као нужно правило у вожњи већ су своју бахатост и даље употребљавали возећи недозвољеном брзином, а онда би правили паузе на бензинским пумпама како би добили на времену, тј. смањили средњу брзину и прошли некажњено.

Како су људи кренули да махом злоупотребљавају ово правило, екипе МУП-а и ЈП „Путеви Србије“ дошле су на идеју да се брзина више неће мерити само између главних наплатних рампи, већ ће на аутопутевима бити постављене најсавременије камере које ће поред прекорачења брзине снимати и ко није везао појас – и напред и позади, као и ко током вожње користи мобилни телефон.

За све прекршаје које камере сниме, казне ће бити слате на кућне адресе.

На аутопуту од Новог Сада до Београда снимаће се код Инђије, Бешке, Ковиља и Новог Сада. У правцу од Новог Сада ка Суботици камере ће бити постављене код Змајева, Врбаса, Бачке Тополе и Жедника.
Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević

Камере ће прво снимити тачно време када је неко возило прошло поред једне контролне тачке, затим и поред наредне, а софтвер ће аутоматски поделити растојање у километрима са временом које му је било потребно у секундама.

На тај начин добиће се просечна брзина којом се аутомобил кретао између две зоне снимања.

Тако рецимо, возач од Новог Сада до Суботице може да добије чак четири казне уколико прекорачи средњу дозвољену брзину између сваког од контролних пунктова где су постављене камере.

Казне за прекорачење брзине
  • До 10 km/h – 3.000 динара (1.500 динара уколико платите казну у првих осам дана)
  • 11-20 km/h – 5.000 динара (2.500 уколико платите казну у првих осам дана)
  • 21-40 km/h – 10.000 динара (5.000 уколико платите казну у првих осам дана)
  • 41-60 km/h – 10.000, 20.000 динара, три казнена поена и забрана управљања бар 30 дана
  • 61-80 km/h – 20.000, 40.000 динара (или до 30 дана затвора), шест казнених поена и забрана управљања бар три месеца
  • 81-100 km/h – 100.000, 120.000 динара (или 15 дана затвора), 14 казнених поена и забрана управљања бар осам месеци
  • више од 100 km/h – 120.000, 140.000 динара, 30-60 дана затвора или 240-360 сати добротворног рада, 15 казнених поена и забрана управљања бар девет месеци
Како да наплате казну домаћи, а како страни возачи?
Фото: Танјуг/T. VALIČ

Држављани Србије казну ће добијати на кућну адресу. Даје вам се могућност као што је горе и напоменуто да у року од осам дана платите половину казне (уколико нисте прекорачили дозвољену брзину за више од 40 километара на сат).

У случају да је регистровано веће прекорачење брзине, у том случају возач ће морати код прекршајног судије.

Странци ће бити кажњавани одмах на наплатним рампама где ће им патрола лично исписати казну, а они ће даље морати да је плате код најближег судије за прекршаје.

Камере ће уз прекорачење брзине детектовати и коришћење мобилних телефона у току вожње, као и невезивање сигурносних појаса.

Самим тим ће овакви саобраћајни прекршаји, уз присуство камера који ће као доказ имати фотографију возила са бројем регистрације и особе на којој би се видело да возач није везан или да користи мобилни телефон, моћи да буду санкционисани и без присуства саобраћајне полиције на терену.

Kako napreduje izgradnja petog mosta preko Dunava u Novom Sadu? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.