Почетна > Живот и стил
Живот и стил

3 намрнице које доприносе дуговечности: Користила их је жена која је дочекала 122. годину

Истраживање о најстаријим људима на свету подразумевало је и праћење онога шта су јели.
Фото: Pexels/Anastasia belousova

У оквиру истраживања о најстаријим људима на свету, које је спровела британска компанија  Eden’s Gate, проучаване су навике шесторо људи који су имали више од 100 година. Очекивано, исхрана је била важан део истраживања које је требало да дође до одговора на питање – како им је успело.

Францускиња Жанин Луис Калмент живела је 122 године и била је настарија особа на свету. Навела је да је свакога дана јела три намирнице.

Маслиново уље

Многи стогодишњаци живе у „плавим зонама“, регионима света са највећом концентрацијом људи старијих од 100 година. Калмент није боравила на једној од локација, али оно што је јела састојало се од неких намирница из „плаве зоне“, укључујући маслиново уље.

Америчко удружење за болести срца (АНА) наводи да маслиново уље садржи витамин Е и смањује ниво лошег (ЛДЛ) холестерола. Самим тим, ризик од срчаних обољења је мањи.

Резултати истраживања су показали да је конзумирање великих количина маслиновог уља у вези са дужим животом. Лекари саветују да га користите уместо маргарина и мајонеза.

Чоколада

Жанин Луис Калмент је изјавила да је чокладу јела после сваког оброка. Наиме, истраживање је показало да је она корисна за здравље срца, да помаже у борби против канцера и да доприноси јачању имуног система. Утврђено је да црна чоколада садржи моћне антиоксиданте који могу допринети бољем општем здрављу када се конзумира у умереним количинама. Ови антиоксиданси могу помоћи у смањењу упале, регулацији крвног притиска и бољем функционисању мозга.

Вино

Госпођа која је живела невероватне 122 године нарочито је волела да пије порто, црвено вино из Португала. Многи ову врсту вина конзумирају као део медитеранске дијете, која је проглашена најздравијом за организам. Препоручује се једна чаша вина дневно.

Zašto u supermarketima nema prozora? Postoje čak četiri razloga zbog čega je tako

Преузмите андроид апликацију.