Почетна > Свет
Свет

3.000 младунаца корњача пуштено у дивљину Амазона

Волонтери су у јужноамеричкој држави Перуу у дивљину пустили 3.000 младунаца речне корњаче, врсте која је у подручју Амазона већ дуже угрожена.
Фото: Pixabay/Capri23auto

Међународна унија за заштиту природе (IUCN) сматра речне корњаче „рањивом врстом“ пошто их годинама убијају ради исхране људи или држе као кућне љубимце, преноси Ројтерс.

Иако је заштићена Конвенцијом о међународној трговини угроженим врстама (CITES), популација корњача у сталном је опадању већ низ година.

„Важно је да очувамо врсту у области Амазона пошто је она већ дуже угрожена. Циљ нам је поновно обнављање ове популације“, рекла је Сабрина Пипа, биолог која ради на заштити слатководних корњача.

Корњаче носе научно име Podocnemis unifilis, али их Перуанци зову Tariyaca корњаче.

Пипа је навела да је пројекат Tariyaca почео 2019. године и да је до сада заштићено око 6.000 речних корњача, поред оних које су ове године сачуване.

Научници су сагласни да је очување амазонске прашуме од виталног значаја за избегавање катастрофалних климатских промена због њене способности да апсорбује гасове који стварају ефекат стаклене баште, а Перуу припада други највећи део амазонских прашума после Бразила, док је током протекле две деценије више од 19.700 квадратних километара перуанског Амазона уништено.

Kazahstan: U Mangistau zbog suše životinje bez hrane

 

Преузмите андроид апликацију.