Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Нови Сад инвестирао 342 милиона динара у инфраструктурно опремање фабрике чоколаде

Град Нови Сад је инвестирао око 342 милиона динара у изградњу инфраструктурних објеката потребних за несметан рад и функционисање фабрике чоколаде „Бери Калебо“.
Фото: Градске инфо

Тај износ је инвестиран у водоводну, канализациону и саобраћајну инфраструктуру, док је ЈП „Путеви Србије“ изградило кружну раскрсницу код искључења Нови Сад–Исток.

Фото: Градске инфо

Изграђена су два колска прилаза фабрици, затим 62 паркинг места, као и пешачка и бициклистичка стаза.

Осим тога, изграђена је канализациона мрежа у дужини од 3,8 километара са једном црпном станицом, постављена је и атмосферска канализација, а обављено је и чишћење и уређење канала.

Осим компаније „Бери Калебо“, прикључке на систем водовода и канализације добило је још 10 других привредних субјеката који се налазе дуж трасе новоизграђене мреже.

„Бери Калебо“ значајна инвестиција не само за Нови Сад

Након почетка рада фабрике уследиће и снабдевање домаћих кондиторских произвођача, као и оних широм југоисточне Европе. Наиме, власници планирају да фабрика у Новом Саду уједно буде и регионални центар, из ког ће „Бери Калебо“ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.

Фото: Градске инфо

Предвиђено је да у фабрици буде запослено преко 100 радника, а осим тога веома је значајна и блиска сарадња која ће се успоставити између ове фабрике  и Технолошког факултета. Меморандумом који су раније потписали Технолошки факултет и „Бери Калебо“ обухваћени су и оквири за унапређење образовања студената, док ће фабрици значити научно-истаживачки рад Факултета и његова имплементација у даље пословање.

Фабрика ће бити извозно оријентисана, са процењеним извозом робе вредне 150 милиона евра годишње, а власници очекују да ће бити и центар за све кондиторе и занатлије из Србије.