Почетна > Свет
Свет

2021. шеста најтоплија година

Две агенције америчке владе – свемирска агенција НАСА и Национална управа за океане и атмосферу (NOAA), саопштиле су да је 2021. била шеста најтоплија година икада до сада забележена, јављају агенције.
Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger
 У одвојеним извештајима, агенције су такође навеле да је последњих осам година уједно било осам најтоплијих откад је почело модерно праћење података.

Како преноси Глас Америке (ВОА), такође су саопштиле да су глобалне температуре биле за 0,85 степени Целзијуса изнад просечене температуре у 20. веку. НОАА је објавила да је прошла година била 45. заредом – од 1977 – да су светске температуре биле изнад просека 20. века.

Подаци ове две агенције показују да су глобалне температуре, када се узме просек у десетогодишњем периоду, како би се ублажиле природне осцилације, скоро 1,1 степен Целзијуса топлије него пре 140 година.

У разговору с новинарима, шеф аналитике у НОАА Расел Воуз рекао је да је „сада топлије него икад у најмање последњих 2.000 година, а вероватно и много више“. Он је предвидео да ће 2022. такође бити једна од најтоплијих година у историји.

Обе агенције су временске аномалије из прошле године, попут отапања леденог покривача, шумских пожара и рекордних поплава, приписале топлијој клими.

Климатолог НАСА Гевин Шмит изјавио је за Асошиејтед прес да је дугорочни тренд „веома, веома јасан“.

„И то је све због нас. Неће се променити док ми не престанемо да повећавамо количину угљендиоксида у атомсфери“, рекао је Шмит.

Kina ostvarila rekordan spoljno-trgovinski suficit u 2021.

 

Преузмите андроид апликацију.