Почетна > Србија
Србија

20 година ЈП ,,Војводинашуме” обележени на Новосадском сајму

ЈП ,,Војводинашуме” ове године слави 20 година постојања, а њихова презентација на Међународном Сајму лова и риболова и Сајам екологије је изузетно запажен.
Сајмови трају до недеље, 2. октобра.
Foto: Vojvodina uživo

Поводом важног јубилеја “Војводина шума”, наш портал је разговарао са директором овог јавног предузећа г. Роландом Кокаием.

“У оквиру делатности ЈП ,,Војводинашуме” је гајења и заштите шума, а обухваћене су и активности на подизању нових шума, њиховом природном и вештачком обнављању, производња шумског семена, садног материјала, нега и унапређење стања шума, као и заштита шума од биљних болести, штеточина и пожара.

,,Шумарство има основне постулате који се раде по десетогодишњим плановима. Шума се сече када досегне одређену зрелост, тачније сечиву зрелост и када је на издисају. Можда бисте помислили да ружно изгледа када је шума исечена и да смо ми неку штету направили, али ми на место старе шуме поново садимо нову шуму и млада шума која расте производи угљен диоксид и ствара кисеоник, насупрот старој шуми. Поред шума ми водимо рачуна о стању дивљачи. Ловство и ловни туризам представљају врло значајну компоненту у оквиру интегралног газдовања шумама и шумским земљиштем. Ловишта поред основне намене, представљају и објекте за очување и унапређење највреднијег дела генофида ових врста дивљачи у Србији.”

Јавно предузеће „Војводинашуме“ је управљач 17 заштићених подручја на површини од 70.686,35 hа. У оквиру површина шума и шумског земљишта којима газдује ЈП „Војводинашуме“ установљено је још 10 заштићених подручја чији су управљачи друге институције са укупном површином од 10.848,83 hа. Укупна површина заштићених подручја износи 81.535,18 hа или 63,2% од укупне површине шума шумског земљишта којима газдује ЈП “Војводинашуме”.

Ловишта у оквиру Јавног предузећа „Војводинашуме“ су установљена и формирана на површини од 109.824,34 hа, што износи 5,10% од укупно формираних ловишта у Војводини (2.152.635,60 hа).

Od ponedeljka u svim Domovima zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa

 

Преузмите андроид апликацију.