Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно Нови Сад

17. Европска недеља превенције рака грлића материце

17. Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 23. до 29. јануара у циљу подизања свести жена о раку грлића материце са жељом да почну да размишљају о свом репродуктивном здрављу, као и да користе доступне мере примарне и секундарне превенције.
Фото: Pexels/Anna Shvets

Овогодишњи слоган кампање је „Рак грлића материце, рак који можемо спречити”.

Носилац кампање је Европска асоцијација за рак грлића материце, а наша земља је од самог почетка укључена у обележавање ове значајне недеље.

У том смислу, треба подсетити да Дом здравља “Нови Сад” има највећи обухват жена у оквиру Националног скрининга рака грлића материце у Србији (око 70%) односно, свака трећа жена у Србији је прегледана у овој установи!

С тим у вези, Превентивни центар Дома здравља “Нови Сад” 25. јануара организује јавну манифестацију у просторијама ЈП “Паркинг сервис” од 10:00 до 14:00 часова.

Заинтересовани грађани моћи ће да измере висину шећера у крви и крвног притиска, као и да науче како се правилно мери крвни притисак.

Осим тога, посетиоци ће моћи да измере телесну тежину, израчунају БМИ (индекс телесне масе), али и количину ЦО (угљен-моноксида) у издаху апаратом Смокерлyсер.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” током 2020. године регистровано је 1087 новооболелих жена, а 453 жене су умрле од ове малигне локализације.

Сваке године више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих, односно, да редовне контроле и одазивање на скрининг програме једном у три године може открити ране промене на грлићу материце и зауставити болест у њеном зачетку.

4. Februar – Svetski dan borbe protiv raka: Priča jedne od nas

 

Преузмите андроид апликацију.