Почетна > Uncategorized
Uncategorized

Решавамо дилему: Када се користи балзам, а када маска за косу

Колико год бринули о коси, некад је случајно или из незнања погрешно негујемо, и то погрешним препаратима, или правим које пречесто или преретко користимо.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Да је основа чисте косе шампон, већ знамо, и да га бирамо према типу косе, исто знамо. Али шта је са средствима за негу која наносимо после, попут регенератора и маске?

Колико год вам се чини да је разлика свима позната, верујте, неке жене су још увек у дилеми има ли је, шта је боље и колико се често користи, па некад купе маску, некад регенератор. А разлика је велика и не користе се истим интензитетом, нити на исти начин.

Дакле, после сваког прања користи се регенератор који се наноси само на крајеве или пола косе да вам се теме не би мастило.

Његово дејство је тренутно и траје до следећег прања косе. Маска се користи једанпут недељно за регенерацију и дубинску негу, која је дугорочна, а уједно опоравља оштећену косу, и то на целој дужини косе.

И још нешто – рашчешљавајте пажљиво косу док је влажна, тада је најслабија, па док наносите регенератор или маску, користите чешаљ са широким зупцима. Водите рачуна да исперете комплетно препарат са косе, иначе ће се она само брже мастити и бити млитава.

Фото: Pexels/Cottonbro
Шта ради регенератор

Њега користимо после прања на влажној коси, а служи за регенерацију, омекшава косу, чува влагу у длаци и олакшава рашчешљавање. Уз добар регенератор коса се неће мрсити приликом рашчешљавања.

Бира се према типу косе – да ли је масна, коврџава, сува, фарбана… То је јако битно зато што сваки садржи различите активне састојке.

Ако сте у могућности, бирајте оне са природним састојцима и биљним уљима, а у сваком случају избегавајте оне са парабеном и силиконом.

Ако га редовно користите, храни и опоравља косу, а ефекат је тренутан.

Регенератор се држи на коси 3–5 минута, а затим испира млаком водом.

Чему служи маска

За разлику од регенератора, маска се користи за дуготрајан опоравак косе због веће концентрације активних састојака које садржи, па делује на дубље слојеве длаке и има јачи ефекат.

Садржи витамине и минерале који задржавају и влагу, а уједно и додатно хидрирају суву косу. Богата је уљима која враћају влагу, састојцима који регенеришу, омекшавају и јачају влас, а беживотној коси враћају сјај.

Маске су нешто попут концентрованог регенератора, само се, за разлику од њега, користе ређе. Рецимо једном недељно, некад и два пута месечно, зависно од стања косе.

Дуже се држи на коси, а за бољи ефекат умотајте косу у топли пешкир или ставите капу за купање. Топлота ће помоћи да састојци дубље продру.

Одличне су за оштећену, суву косу, али треба их користити без обзира на стање косе. Само треба бирати препарат баш за ваш тип косе.

Савет плус

И маске и регенератори се разликују по сезони – коса је лети на удару сувог, влажног ваздуха и топлоте, а зими трпи због сувог ваздуха у загрејаним просторијама и хладног напољу.

Saznajte kakve obrve pristaju vašoj boji kose

Преузмите андроид апликацију.