Почетна > Живот и стил
Живот и стил

12 разлога да једете вишње

Ове дивне плодове можете јести у неограниченим количинама јер су права благодет за организам. Ево 12 разлога да их уврстите у јеловник.
Фото: Pexels/Pixabay

1. Штите од неких облика рака. Антоцијани и други биљни пигменти, који дају тамно тамноцрвену боју вишњама, својим антиоксидансним дејством штите ћелије од мутација и смањују ризик од појаве малигних болести.

2. Смањују ризик од инфаркта миокарда. Вишње спречавају оксидацију штетног ЛДЛ холестерола који оштећује зидове крвних судова. За здраво срце једите често вишње.

3. Својим утицајем на смањење атеросклерозе, обезбеђују здраве крвне судове мозга и штите од можданог удара – шлога.

4. Мушкарци који желе потомство треба често да једу вишње. Антиоксиданси и витамини, пре свега витамин Ц, којим вишња обилује, побољшавају квалитет сперме.

5. За здрав вид бирајте вишњу, јер она повољно делује на ћелије ока.

6. Садржи кумарин те смањује склоност крви ка згрушавању. Тиме смањује ризик од тромбозе.

7. Због великог садржаја калијума подстичу избацивање течности те утичу на снижење крвног притиска. Особе са хипертензијом треба да их једу чешће.

8. Вишња смањује запаљењске процесе у организму па олакшава тегобе код запаљењских реуматских болести, пре свега код реуматоидног артрита.

9. Помаже код гихта. Смањује количину мокраћне киселине која је главни кривац за настанак гихта и погошање тегоба код ове болести.

10.Садржи доста гвожђа па ако сте малокрвни убаците је у исхрану. Препоручује се и женама са обилним менструацијама које су склоне малокрвности.

11. Редовно конзумирање смањује ризик од шећерне болести. Особе које већ имају дијабетес треба да уносе ограничену количину вишана, јер оне садрже доста шећера, знатно више од трешања.

12. Јача крвне судове, посебно капиларе.

Isprobajte domaći recept za osvežavajući napitak od žalfije ovog leta

Преузмите андроид апликацију.