Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које се све промене дешавају у женском телу након порођаја

Период опоравка након порођаја може трајати од шест недеља до шест месеци, а понекад и дуже. Док се опорављате, можда ћете имати постпорођајно крварење, ноћно знојење, контракције материце и друге симптоме. Одмор, квалитетна храна и време ће вам помоћи да се опоравите, како физички тако и психички.
Фото: Pixabay/Fotorech

Свака мама је другачија. У првих шест недеља, већина симптома би требало да прође, али неки могу да трају месецима. Наравно, опоравак ће варирати у зависности од тога да ли сте имали вагинални порођај или царски рез, али многи симптоми су слични.

Колико дуго траје постпорођајно крварење?

Нормално је да имате вагинално крварење првих неколико дана након порођаја. Овај исцедак се састоји од крви, бактерија и одбаченог ткива из слузокоже материце. Два до четири дана након рођења, исцедак ће постати воденастији и ружичасти. Отприлике 10 дана након порођаја, то ће бити само мала количина белог или жутог исцедка, који ће вероватно нестати у наредне две до четири недеље.

Порођај и порођај такође могу утицати на бешику, узрокујући привремени оток и губитак осећаја. Првих дана након порођаја можда нећете осећати потребу за мокрењем, посебно ако сте имали вакуум или епидурални вагинални порођај.

Након порођаја, тело ће почети да избацује сву вишак течности коју сте акумулирали током трудноће. Бешика се брзо пуни течношћу, до 3 литра дневно, тако да је неопходно често мокрење, чак и ако не осећате потребу. Ако се превише урина накупи у бешици, можда ћете имати потешкоћа да дођете до тоалета. Штавише, ваша бешика би се могла увелико проширити, што може изазвати проблеме са мокрењем, отежати контракције материце, што заузврат доводи до више бола и обилнијег крварења.

Ако не можете да уринирате у року од неколико сати од порођаја, мораћете да користите катетер за испуштање урина из бешике. Ако сте се породили царским резом, катетер који сте имали током операције остаће на месту убрзо након порођаја.
Фото: Pixabay/ConexaoCabena
Да ли ће се материца вратити у нормалу?

У року од само неколико минута након порођаја, контракције доводе до смањивања материце, а њена испреплетена влакна се скупљају баш као и током порођаја. Ове контракције такође помажу да се плацента одвоји од зида материце. Након што се постељица роди, контракције материце затварају отворене крвне судове за које је плацента причвршћена. Ово може узроковати да осетите грчеве.

Првих неколико дана након порођаја моћи ћете да осетите врх материце близу пупка. За недељу дана материца ће бити упола мања, а после две недеље ће се вратити у карлицу. За отприлике четири недеље требало би да буде близу величине пре трудноће. Овај процес се назива инволуција материце.

Колико ће времена требати да се смањи стомак након рођења?

Чак и након што се материца смањи на своју нормалну величину, и даље можете изгледати као да сте трудни. То је зато што су трбушни мишићи истегнути током трудноће и потребно је време и редовна вежба да се трбушни мишићи врате у форму.

Колико ће вам требати да смршате?

Одмах након порођаја бићете лакши и до 12 килограма. Изгубићете количину коју је ваша беба имала, обично 3 до 4 киле, око килограм плаценте и још неколико килограма крви и плодове воде.

Вероватно се нећете вратити на тежину неко време пре трудноће, али ћете наставити да губите тежину током постпорођајног периода. Тело ће елиминисати сву додатну воду коју су ваше ћелије задржале током трудноће. До краја прве недеље вероватно ћете изгубити око 2,5 литара воде.

Колико дуго траје знојење после порођаја?

Многе жене се обилно зноје у недељама након порођаја, посебно ноћу. Знојење је један од начина на који се тело ослобађа воде задржане током трудноће. Чак и након што нестане вишак воде, могуће је да ћете се знојити због хормоналних и метаболичких промена повезаних са дојењем.

Да ли ће се моја вагина икада вратити у нормалу?

Ако сте родили вагинално, вагина ће вероватно остати мало шира него што је била раније.

Одмах након порођаја, вагина је отворена, отечена и рањива. Током наредних неколико дана, оток се смањује и вагина почиње да враћа мишићни тонус. Током наредних неколико недеља, постепено ће се смањивати. Редовним извођењем Кегелових вежби можете вратити тонус мишића вагине.

Ако постоји руптура на перинеуму која није захтевала шивање, рана треба брзо да зарасте и да изазове само малу нелагодност. Ако сте имали епизиотомију или значајну рану, биће потребно време да рана зарасте, па сачекајте са сексуалним односом. Ако се осећате непријатно у том подручју, одложите сношај док се не осетите спремни.

Фото: Pixabay/Marjonhorn
Шта да очекујем ако дојим?

Прве сесије дојења могу изазвати грчеве у стомаку, јер сисање бебе стимулише ослобађање окситоцина, хормона који изазива контракције материце.
А када вам млеко дође, обично два до три дана након порођаја, ваше груди могу постати болне, нежне и тврде. Ово стање би требало да се побољша за дан или два. Често дојење бебе је најбоља ствар коју можете да урадите, јер је често дојење понекад довољно да у потпуности спречи накупљање млека.

Шта ако не дојим?

Такође ћете производити млеко ако не дојите, што може изазвати знатну нелагодност. Бол обично достиже врхунац три до пет дана након порођаја, а може проћи неколико недеља да се млеко потпуно повуче. У међувремену дању и ноћу носите грудњак са подршком, стављајте хладне облоге на груди да бисте ублажили оток и спречили производњу млека.

За ублажавање болова можете узети парацетамол или ибупрофен. Ако вам је веома непријатно, исцедите довољно млека да бисте ситуацију учинили подношљивом. Међутим, ово може продужити процес јер стимулација брадавица и дренажа дојке сигнализирају вашем телу да производи више млека.

Колико дуго ће губитак косе трајати након порођаја?

Ако вам је коса постала гушћа током трудноће, сада би могла почети да опада више. Временом, обично у року од годину дана, ваша коса ће се вратити у нормалу. Ако сте током трудноће развили вишак длачица на лицу и телу, вероватно ћете највише изгубити у року од шест месеци од рођења бебе.

Шта се дешава са мојом кожом након порођаја?

Хормонске промене, стрес и умор, изазвани новим родитељством, могу утицати на кожу, али и на остатак тела. Неке жене које су имале савршено чисту кожу током трудноће могу приметити појачано избијање акни у месецима након порођаја. С друге стране, ако сте имали акне током трудноће, можда ћете сада приметити извесно побољшање.

Такође, ако имате мелазму (потамнеле мрље коже на уснама, носу, образима или челу) или тамну линију (звану линеа нигра) која се протеже од пупка до стидне кости, не брините, тамна боја ће избледети у месецима након рођења.

Kako da i pored bebe u kući imate savršenu jelku? Ovo su načini da doskočite “radoznalim prstićima”

 

Преузмите андроид апликацију.