Празилук је поврће које често неправедно запостављамо, а редовним конзумирањем можемо да снизимо крвни притисак, холестерол, сачувамо срце и детоксикујемо читав организам.
Празилук су јели још древни Египћани и Римљани, а и данас је цењен као здраво и укусно поврће.
Око 100 грама куваног празилука садржи свега тридесетак калорија. Мала енергетска вредност, богатство хранљивих састојака, прехрамбених влакана, полифенола и сумпорних једињења повољно утичу на здравље.
Бета-каротен се у нашем организму претвара у витамин А, који је важан за здравље очију, репродуктивног система, као и за имунитет.
Празилук је изврстан извор витамина Ц, а највише га има у зеленим лиснатим деловима.
Богат је и фруктоолигосахаридима и инулином, влакнима која делују као пробиотици.
Такође, у траговима се могу наћи калијум, бакар, гвожђе, манган, који може да помогне у ублажавању симптома предменструалног синдрома, а повољно делује и на здравље штитасте жлезде.
Празилук утиче и на детоксикацију организма, смањење упалних процеса, као и на здравље срца и крвних судова. Алицин из празилука има антибактеријско и антивирусно дејство и може да смањи ниво холестерола у крви, као и крвни притисак.
Конзумација празилука може продужити осећај ситости, као и смањити апетит, што је добро за људе који желе да смршају или једноставно воде рачуна о својој исхрани.
Преузмите андроид апликацију.