„Светски атлас традиционалних јела“ односно у преводу сајт „Tasteatlas“ издао је чланак пре неколико дана о традиционалним јелима које морате пробати у Новом Саду. Укупно је десет јела и многа од њих су нам позната, док страницима можда и нису.
Занимљивост је да од 10 јела која су предложена, чак неколико су засигурно страна јела, а изгледа да их Новосађани добро припремају када је предлог да се пробају управо овде.
Предлог за добра јела у Новом Саду су на првом месту сарма, затим шненокле, пљескавица, фиш паприкаш (рибљи паприкаш), пасуљ, слатко, лења пита, карађорђева шницла, паприкаш, бурек са сиром.
Од наведених јела занимљиво је да су већина од њих наведена да оригинално воде порекло из Србије, осим неколико, попут шненокли, које заузимају високо друго место, и паприкаша (мађ. „pörkölt“). Треба истаћи да је сајт навео и сарме као традиционално јело које потиче из Труске, а које вреди пробати у Новом Саду, али и рибљи паприкаш, који је специјалитет како овде, тако и у Барањи и околини.
Шненокле су десерт који потиче из Француске, а већина људи га воли. У дословном преводу ово јело значи „плутајуће острво“, а прави се од умућених беланаца, шећера, екстракта ваниле. Овај сладак десерт популаран је, поред Француске и у Аустрији, Србији, Мађарској… У Новом Саду се може пронаћи у ресторанима, салашима и чардама.
Добре шненокле, али и сарме су сигурно проверена јела доброг новосадског менија. Поред њих а ту је и слатко од воћа које свако шире домаћинство у Србији има, али и угоститељски објекти у Новом Саду. Поред слатког од шљива, малина, дуња, јагода, купина, смокви ту је и чувени бурек од сира који је неизоставан део бројних јутрарњих оброка.
Карађорђева шницла је традиционално јело у свакокм ресторану, али и рибљи паприкаши на бројним новосадским чардама.
Од ресторана које је овај сајт препоручио претежно се идвајају чарде, пивнице, салаши….
Преузмите андроид апликацију.