Почетна > Србија
Србија

10 чињеница о Дунаву које можда нисте знали (ФОТО)

Дунав је једна од најпознатијих река у Европи, локалцима познат као једно од главних обележја Новог Сада. Међутим, Дунав „крије“ бројне занимљивости и чињенице које можда нисте знали:
Фото: Градске инфо

1

Дунав је друга најдужа река у Европи. Његова дижина износи чак 2.857 километара. Дунав извире на планини Шварцвалд у Немачкој, а завршава се уливањем у Црно море, где је уједно и део границе између Румуније и Украјине. Од Дунава је дужа само Волга, чија дужина износи 3.534 километра.

Фото: Wikimedia Commons

2

Назив Дунав добио је због места на ком извире, тачније, места на ком се спајају реке Брег и Бригах. У питању је градић од 20.000 становника назван Донауешинген (Donaueschingen), по којем је река добила име Donau (Дунав).

Фотo: Pixabay/photosforyou (извор Дунава=

3

Ова река код нас се зове Дунав, али то име није универзално за све језике и државе. На словеначком се назива Dunaj, на украјинском Дунай, на румунском Dunărea, на мађарском Duna, Турци га зову Tuna, Немци Donau, у Словенији је Donava, а на енглеском је Danube.

Фото: Градске инфо

4

Дунав протиче кроз 10 земаља, а у њега се уливају реке из чак 20 држава. Државе кроз које протиче су Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина.

Фото: Unsplash/Butuza Gabi

5

Дунав има више од 30 притока. Неке од најпознатијих су Лех, Изар, Енс, Морава, Драва, Тиса, Сава, Тамиш, Велика Морава, Млава, Тиса, Тимок, Олт, Сирет и Прут.

Фото: Unsplash/Alexander Mils

6

На обалама Дунава дом су нашла чак четири главна града. У питању су Беч (Аустрија), Београд, Будимпешта (Мађарска) и Братислава (Словачка). Уз њих, Дунав пролази и кроз многе друге градове као што су Дурнштајн, Пасау, Линц, Улм, Мелк, Естергом, Костанца, Смедерево, Голубац, и наравно Нови Сад.

Фото: Unsplash/Ervin Lukacs

7

У границама Републике Србије на обалама Дунава налази се чак 7 средњовековних утврђења. То су Петроварадинска тврђава, Калемегданска тврђава, Смедеревска, тврђава Рам, чувена Голубачка тврђава, Бачка тврђава и Фетислам у Кладову.

Фото: Pixabay/gorans

8

Највећа дубина Дунава је 90 метара. Ту дубину Дунав достиже у Ђердапској клисури, на граници између Србије и Румуније, где је ова река уједно и најужа (150м). Најужи део налази се између Малог и Великог Казана, а према причи, многи Румуни су у њему изгубили живот у покушају да препливају Дунав, бежећи из државе за време владавине Чаушескуа.

Фото: Wikimedia Commons/Milan Paunović

9

Највећа ширина Дунава је око 6 километара, и то недалеко од места где је најужи. Поново је реч о простору између Србије и Румуније, а ширина достиже свој максимум између Голупца у Србији, и румунске обале са друге стране. На том месту, Дунав се понекада може учинити као море.

Фото: Wikimedia Commons/Miomir Magdevski

10

На територији Србије, на обалама Дунава налазе се и два национална парка. Већ поменути Ђердап налази се на источном делу државе, а његов део је и највећа клисура у Европи. Чине је четири клисуре и три котлине, а код Великог Казана вертикалне стране обала достижу висину и до 300 метара.

Други национални парк на обали Дунава је Фрушка гора. Ову планину надомак Новог Сада краси 17 манастира, уз бројне шуме храста, липе, граба и букве. Нови Сад и Фрушку гору дели „само“ Дунав, па ако дуго нисте, право је време да посетите и једно и друго.

Фото: Градске инфо

Gde možete videti bizone, probuditi adrenalin, otići u dvorac i posetiti manastir?

Преузмите андроид апликацију.