Почетна > Бизнис
Бизнис

Весић: Тагови за наплату путарине од сада и на шалтерима Поште

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић представио је данас најважнијие инфраструктурне пројекте за „Ново лице Србије“, а том прилком потписан је уговор о пословној сарадњи између ЈП Пошта Србије и ЈП Путеви Србије, па ће сада возачи моћи да уређаје за електронску наплату путарине (тагови) купе и на шалтерима Поште.
Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević

Уговор су потписали в.д. директора ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак и в.д. директора ЈП Пошта Србије Зоран Ђорђевић и од данас ће у 100 пословница Поште возачи моћи да купе уређај за електронску наплату путарине по цени од 2.022 динара.

Планирано је да до краја месеца ову услугу могу да пруже и све пословнице Поште.

Весић је рекао да је тренутно у Србији регистровано 2,8 милиона аутомобила и да је, када је реч о проласку на наплатним станицама, само 50 одсто оних који користе електронску наплату путарине.

Због великог протока саобраћаја на наплатним рампама и гужви које су, како је рекао, очигледно веће тамо где се путарина не плаћа електронски, потребно је мотивисати возаче да користе електронску наплату.

„Влада је недавно донела одлуку о поскупљењу путарине за 14 одсто, али је зато за електронско плаћање повећана за 8 одсто и на тај начин први пут у историји имамо две цене јер желимо људе да стимулишемо“, рекао је министар Весић.

Он је додао да је wеб платформа за електронску наплату направљена заједно са Северном Македонијом и Албанијом и да српски таг може да се користи у тим земљама и обрнуто.

Што се тиче најважнијих пројеката у инфраструктури када је реч о саобраћајницама, министар је најавио да ће у петак бити завршена брза саобраћајница Сурчин – Нови Београд.

„Управо се сада ставља последњи слој асфалта, последњих 450 метара, тако да ћемо добити и брзу везу између Земуна и Новог Београда са аутопутем Милош Велики, ту радимо петљу Јаково и то ће омогућити да 40.000 људи који гравитира у том крају брже излази на Милош Велики, растеретићемо сам аутопут Београд – Шид јер се неће преко тог аутоупута излазити на Милош Велики“, рекао је Весић.

Најавио је да ће 1. јуна бити завршена обилазница око Београда до Бубањ Потока, што, како је рекао, значи да транзитни саобраћај више неће ићи преко Газеле.

„У међувремену радимо пуном паром Сремска Рача – Кузмин који треба да буде готов крајем године. То је део аутопута Београд – Сарајево. Радимо наставак аутопута Милош Велики до Пожеге, од Паковраћа до Пожеге, а у априлу ћемо пуститии први део Моравског коридора од Појата скоро до Крушевца“, рекао је министар Весић.

Помоћник директора ЈП Путеви Србије за наплату путарине Дарко Савић рекао је да је wеб платформа за електронску наплату путарине прекретница у пословању ЈП Путеви Србије у делу електронске наплате и да ће се на тај начин свим грађанима олакшати путовања.

„Технички је осмишљена тако да на њу могу да се повежу и остали системи за наплату путарине земаља у региону, врло брзо нас очекује повезивање и неких других земаља које нису потписнице Опен Балкан“, рекао је Савић.

Он је нагласио да ЈП Путеви Србије сада има 650.000 корисника електронске наплате путарине и да више од 50 одсто прихода који оствари, односно око 150 милиона евра, више не иде кроз жив новац и руке инкасаната, већ се тај новац уплаћује директно електонски и та возила пролазе кроз наплатне станице без заустављања.

Zavrnuta slavina: Irak dobio spor protiv Turske

Преузмите андроид апликацију.