Почетна > Бизнис
Бизнис

Фискални рачун обавезан код продаје јогурта као и аутомобила

Када је пре три дана по отварању Сајма аутомобила у Београду објављена вест да је Пореска управа затворила поједине штандове, многи су се запитала да ли је стварно могуће да се жутом траком облепи простор где су изложени најновији модели најскупљих аутомобила. И коме је уопште могло да падне на памет да не изда фискални рачун, ако је неко већ пазарио неку лимузину.
Фото: Pixabay/VividAutoPhotography

С друге стране, било је и оних које је занимало да ли уопште може да се укуца у фискалну касу 300.000 и више евра за неки од модела изложених под куполама сајма и за то изда фискални исечак, или се то ради другачије, када је реч о врло скупој роби.

Упитани који су тачно штандови затворени, из Пореске управе одговарају да је извршена пореска контрола евидентирања промета преко фискалних каса и да су том приликом утврђене неправилности. Одмах су изречене мере привремене забране обављања делатности код четири обвезника. И то на штандовима који су продавали ауто-козметику и робу широке потрошње намењену возилима.

Будући да се цена аутомобила креће до 300.000 евра колико кошта такозвани „трозубац” – за сваки зуб по 100.000 евра, како пише портал 24/7, а да нешто јефтинији „мајбах” стаје 263.000 евра, као и да „порше” може да се пазари за око 260.000 евра, да ли купци ових аутомобила уопште добијају фискални исечак?

Упитан да ли се за ове лимузине такође издаје фискални рачун, Ђерђ Пап, порески стручњак и један од бивших директора у Пореској управи, одговара: „Исто је куповали јогурт или скупи аутомобил. Рачун мора да се изда.”

„Дакле, за било коју скупу машину попут ових које се ових дана могу видети по куполама сајма, без обзира на то да ли кошта 300.000, 500.000 или више хиљада евра мора да се изда фискални рачун и то уколико возило пазари физичко лице. Уколико аутомобил купује предузетник или правно лице, онда то папиролошки иде другачије. Али у случају да било ко од нас као обичан грађанин дође и изабере за себе возило чим плати добија фискални исечак”, наглашава Пап.

Programeri u Srbiji i dalje vode po zaradama

Преузмите андроид апликацију.