Почетна > Свет
Свет

Украјина тражи хитан састанак СБУН због најава о размештању нуклеарног оружја у Белорусији

Украјина захтева да одмах буде сазвано ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација (СБУН) у вези са изјавама Русије о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, саопштило је Министарство спољних послова Украјине.
Фото: Wikimediacommons/Vyacheslav Argenberg

Украјинско министарство оцењује да најновије изјаве Русије о њеној намери да размести тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије подривају темеље Уговора о неширењу нуклеарног оружја, архитектуру нуклеарног разоружања и систем међународне безбедности у целини, преноси Униан.

Напомиње се да ће намера да нуклеарно оружје буде распоређено на територији Белорусије, супротно њеним обавезама из Уговора о неширењу нуклеарног оружја, додатно претворити ту земљу у „таоца Кремља“ и имати погубне последице по њену будућност.

Москва и Минск су се договорили да поставе тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије, изјавио је у суботу председник Русије Владимир Путин у интервјуу телевизији Русија 24.

Он је прецизирао да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула, пренеле су РИА Новости.

Председник Русије је истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из споразума СТАРТ.

Према његовим речима, разлог за такав корак била је најава Велике Британије да ће снабдети Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом.

Путин је истовремено напоменуо да је Белорусија дуго тражила да на њеној територији буде распоређено руско нуклеарно оружје.

NATO: Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna

 

Преузмите андроид апликацију.