Почетна > Бизнис
Бизнис

Нове технологије могу да угрозе радна места,кључ у иновацијама и додатној обуци

Брз технолошки развој последњих година доводи до страха од аутоматизације неких послова и могућег губитка радних места, али стручњаци верују да кључ за превазилажење овог проблема лежи у иновацијама и додатној обуци радника.
Фото: Unsplash/Elisa Ventur

Према извештају коју је Светски економски форум објавио 2020. године, између 2020. и 2025. у свету ће бити укинуто 85 милиона застарелих радних места, али истовремено ће се отворити 97 милиона нових послова, преноси Ел Паис.

Подаци из истог извештаја сугеришу да технолошки развој највише угрожава службенике за евиденцију података, административне раднике, рачуновође и раднике на монтажној траци, а угрожени су и запослени у корисничкој подршци и финансијски аналитичари.

У будућности ће највише бити тражени аналитичари података и научници, стручњаци за вештачку интелигенцију, специјалисти за дигитални маркетинг и стратегију, као и стручњаци за велике податке (Биг Дата), додаје се у извештају.

Технолошки скокови сугеришу да ће задаци које данас извршавају неки радници нестати у будућности, али то неће угрозити њихова радна места, већ садашње функције, додаје лист.

Радници чије функције постају застареле мораће да иду на додатно усавршавање.

Економиста у Одељењу за истраживање Међународне организације рада (МОР) и коаутор извештаја „Друштвени изгледи и изгледи за запошљавање у свету: трендови 2023“ Мигел Санчез је оптимиста, јер су, према његовим речима, нови послови кроз историју увек надокнанђивали нестанак старих.

„У Немачкој, Сингапуру и Јужној Кореји, земљама у којима се у великом броју користе роботи, запосленост је и даље висока“, костатује руководилац сектора за социјално осигурање и рад Светске банке Федерико Салиола.

Он тврди да аутоматизација увек иде руку под руку са иновацијама, а да иновације отварају нова радна места.

„Технологија је непредвидива, али оно што је сигурно је да ће радници у будућности морати да буду прилагодљивији. Морамо прихватити идеју доживотног учења“, закључио је Салиола.

MMF: Ekonomski rast Kine činiće oko trećine rasta globalne ekonomije 2023.

 

Преузмите андроид апликацију.