Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знојење дланова, осим што је непријатно, може бити и симптом неке болести

Знојење је начин на који се тело хлади.
Фото: Pixabay/SookyungAn

Палмарна хиперхидроза, која представља прекомерно знојење дланова, је стање у коме се дланови зноје много више него што је потребно да би се охладили.

Иако је нормално да се нечији дланови с времена на време зноје због анксиозности или стресних ситуација, грознице, вежбања или као нуспојава одређених лекова, хиперхидроза дланова може бити хроничан проблем без јасног узрока.

Хиперхидроза других делова тела

Хиперхидроза може утицати и на друге делове тела, као што су табани (плантарна хиперхидроза) или препоне и пазуха (аксиларна хиперхидроза).

Плантарна хиперхидроза се често јавља код палмарне хиперхидрозе, али знојење дланова се може јавити и код прекомерног знојења било ког дела тела.

Иако знојење дланова може бити непријатно и фрустрирајуће стање, само по себи није опасно. Међутим, ако вам се дланови зноје због неког другог здравственог стања, можда ће бити потребно лечење.

Знојење дланова се јавља са другим озбиљним симптомима, као што су вртоглавица, бол у грудима, мучнина или кратак дах, и може указивати на срчани удар. Било би добро потражити хитну помоћ за било коју комбинацију ових симптома.

Који други симптоми се могу јавити код знојења дланова?

Симптоми знојења дланова често почињу већ у дјетињству или адолесценцији, а углавном је ријеч о хроничном проблему. Ово се зове примарна фокална хиперхидроза, где нема основног узрока. Понекад је знојење дланова симптом другог здравственог стања или нежељени ефекат лекова, који се назива секундарна хиперхидроза.

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje odmah treba reagovati

Преузмите андроид апликацију.