Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знакови који показују да сте хронично уморни: Пет јасних симптома

Колико пута сте изговорили да сте хронично уморни и да не можете да функционишете.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Да бисте се изборили са константним умором јако је битно да промените животне навике које пре свега подразумевају здраву исхрану, физичку активност и наравно сан. Уколико и даље одбијате да прихватите своје тренутно стање, ових 5 симптома су јасан знак упозорења да треба нешто да предузмете:

Не можете да заспите или се будите ноћу

Око 80 посто људи који пате од хроничног умора има проблема са спавањем. То се може манифестовати као немогућност да заспимо, а када напокон утонемо у сан, он је често испрекидан, односно врло лако се пробудите усред ноћи. А када се пробудите из сна, често се осећате као да уопште нисте спавали. Када и одспавате препоручених 7-8 сати ођедном, не осећате се наспавано.

Тешко се концентришете

Људи претпостављају да је симптом хроничног умора једино константни осећај умора, али постоје и други знакови, као што су повећана заборавност, потешкоће са концентрацијом, учестала појава да нас друге ствари лако ометају док нешто радимо.

Особе са хроничним умором описују тај осећај као да су стално окружени густом сивом маглом, као да им је мозак једнако уморан као и тело.

Осећате се преморено после сваке активности

Било да је реч о одласку у шетњу или слушању својих пријатељица на кафи, после било каквог физичког или емоционалног стреса осећате се као да сте били у рату. Ако су ваше тело или ум изложени и најмањем напору, осећате се потпуно измождено.

Тешко вам је да стојите на ногама

Особама које мучи хронични умор и стајање на ногама може бити тешко. Штавише, симптоми хроничног умора могу постати много израженији када стојите него када лежите. Стручњаци верују да особе са синдромом хроничног умора доживљавају стање звано ортостатска интолеранција, при којем доток крви у мозак слаби када стоје усправно.

Осећате болове по целом телу

Главобоље које се враћају, бол у зглобовима, мишићима, па чак и болно грло које не пролази могу бити знакови хроничног умора. Често нема црвенила ни отицања – особа само осећа бол који се може ширити дубоко у мишиће и зглобове.

Evo kako da sprečite bacanje hrane

Преузмите андроид апликацију.