Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто пси понекад трче у сну?

Пси врло често када одлуче да се одморе, чим заспу, ноге почну да се трзају и ударају. Власници мисле да њихови љубимци тада сањају о трчању, али да ли је то заиста тако?
Фото: Pixabay/sweetlouise

Такво понашање код паса је уобичајено.

Пси трче, цвиле, лају, па се и сами буде и не знају где су.

Али да ли стварно сањају?

Нажалост, одговор није концизан. Када би пси могли да причају, онда бисмо имали одговор на то питање.

Какав је то трзај?

Несвесно трзање мишића је уобичајено и код паса и код људи. О томе заправо сведоче власници паса када трзају шапама док спавају, а најчешће се то дешава у РЕМ фази сна. Трзање очију је такође повезано са РЕМ фазом.

Код људи се ти живописни, бизарни снови које препричавамо јављају у РЕМ фази сна. Пси проводе доста времена у РЕМ фази, а генерално њихове фазе сна скоро у потпуности одговарају људима.

Научници стога претпостављају да постоје паралеле када је спавање у питању. Од паса до људи, већина сисара показује исте основне фазе сна. Не може са сигурношћу да каже да пси доживљавају исто што и ми, али тешко је поверовати другачије.

Понашање пса као да је у пуном трку током спавања није тако често и не спада у поменуте кретене. Пуно трчање током спавања није тако уобичајено.

У мозгу постоји механизам који нас паралише од врата доле. То је фасцинантан феномен и спречава нас да предузмемо велике акције у сну.

Различити неуролошки поремећаји могу утицати на способност мозга да паралише тело у сну. Код људи, чести трзаји током ноћи и приметан пораст таквих појава могу бити рани знак Паркинсонове болести.

Ако приметите исту ствар код свог пса, вреди посетити ветеринара.

Шта се заправо дешава?

РЕМ фаза спавања код људи игра улогу у консолидацији памћења, а неки докази сугеришу да је исти случај и са животињама. Студија на пацовима из 2001. године показала је да активност мозга указује на то да су у сну поново проживљавали догађаје тог дана. Према мишљењу стручњака, нема разлога да се не верује да пси не проживе нека ранија искуства у сну. Међутим, постоји велика могућност да изгледа потпуно другачије него код људи. Наиме, људи имају изузетан вид, док пси имају феноменалан њух. Како се то манифестује у сновима паса није сасвим јасно, али стручњаци сматрају да они свакако више обраћају пажњу на мирисе које осећају.

Da li mačke smeju da jedu povrće?

Преузмите андроид апликацију.