Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто je женама хладније од мушкараца?

Како сунце залази, жене се увек прве жале да им је хладно. Научници су коначно решили мистерију и одговорили на питање зашто је то тако.
Фото: Pixabay/Pexels

Верују да су жене еволуирале и да интензивније осећају хладноћу јер раздваја полове и спречава сукобе међу паровима.

Открили су да је иста особина присутна код многих птица и сисара, при чему женке преферирају удобно и топло гнездо или јазбину, док мужјацима зима не смета толико.

„Мушкарци и жене различито осећају температуру. Ова разлика није настала да бисмо се са партнерима свађали око грејања, већ управо супротно. Са еволуционе тачке гледишта, циљ је да се пар натера да се мало удаљи једно од другог како би сви уживали у миру и тишини“.

Код птица селица, мужјаци проводе зиму у хладнијим подручјима од женки. И женке слепих мишева имају тенденцију да се згурају у удобном углу, док мужјаци воле да се рашире у прозрачним пролазима.

Код многих сисара мужјаци више воле сеновита места, а женке сунце, или се мужјаци пењу на врхове планина, док се женке задржавају у долинама.

Студија, објављена, додаје да раздвајање мужјака и женки смањује конкуренцију за ресурсе у окружењу и држи подаље мужјаке који могу бити агресивни и угрозити младунчад.

Koja je razlika između psihopate i sociopate?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке