Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Већина људи не дише како треба, где се праве грешке?

Начин на који дишемо има велики утицај на наше здравље.

Вероватно верујете да не можете ништа лоше да урадите док дишете јер је то витална потреба организма и ми делујемо аутоматски и без размишљања, али лекари верују да то није тачно.

Мислим да је ово фасцинантна тема и посебно велико питање јер нас све тера да преиспитамо једноставне ствари које наша тела раде сваки дан.

Важно је, истиче доктор, да пазимо како дишемо јер је здравије дисати на нос него на уста.

Најједноставнији разлог је тај што је дисање кроз нос природније и помаже вашем телу да ефикасно користи ваздух који удишете.

Такође је истакао да ће већина људи, читајући ово, приметити да заиста дишу носом. То је зато што размишљате о томе. Око 30 до 50 одсто одраслих дише на уста, посебно у првом делу дана.

Дисање на уста може довести до здравствених проблема и узроковати лош задах и сува уста. С друге стране, нос је савршено дизајниран за безбедно дисање.

Може да филтрира стране честице захваљујући длачицама у њему. Нос такође може да навлажи удахнути ваздух, што олакшава рад плућа каже доктор.

Користи нос

Ваша уста су савршено дизајнирана за јело, пиће и разговор, али немају оно што има нос. Дисање на уста повећава ризик од астме, каријеса, гингивитиса, излагања страним честицама попут бактерија и патогена и хркања, објаснио је доктор. Свесно користите нос да дишете и полако ћете тренирати своје тело да то чини подсвесно. Искористићете све предности.

Не заборави свој стомак

Људи „дишу стомаком“, а одмах изнад стомака је главни мишић у процесу дисања, дијафрагма. Правилно дисање почиње у носу, а затим се креће ка стомаку док се дијафрагма скупља, стомак се шири, а плућа се пуне ваздухом. Ово је најефикаснији начин дисања, јер увлачи плућа, стварајући негативан притисак у грудима, што резултира протоком ваздуха у плућа.

Одржавајте здрав начин живота

Редовно вежбање одржава ваша плућа добро функционисањем, а добро избалансирана исхрана може вам помоћи да останете активни. Избегавајте обилне оброке и храну која изазива надимање како бисте спречили подизање стомака и ограничили кретање дијафрагме.

Важност правилног дисања

Начин на који дишемо је веома важан за многе ствари, почев од тога како размишљамо, до тога како се односимо према свету, а пре свега је важан за здравље и равнотежу сваког система органа у нашем телу.

Niste naduti samo zbog hrane – 8 uzroka zbog kojih vam raste stomak

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке