Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уштедите новац, перите веш на нижим температурама

Много је разлога зашто све више стручњака препоручује хладно прање. Ниска потрошња енергије је предност. Ако смањите температуру машине за прање веша са 40 на 30 степени, штедите 38% емисије CО2 – а тиме и енергије. Људи који би пратили веш на 30 степени уштедели би чак 60% емисије CО2.
Фото: Pixabay/Antonio_Cansino

И не само околина ће вам захвалити на хладном прању, већ и ваш новчаник!

Према речима стручњака, десет степени мање у веш машини значи осам центи више у новчанику. Дакле, ако перете на 30 уместо на 60 степени, можете уштедети до 24 цента по прању.

Према речима стручњака, постоје два изузетка где би веш требало да се пере на вишим температурама. На пример, ако је члан домаћинства болестан. Такозвани биофилм, који може да изазове непријатне мирисе у машини за прање веша, такође треба уклонити прањем на 60 степени. Једном месечно веш треба прати на највишој температури. Иначе важи правило: што хладније, то боље. Чак и програми за 20 степени које имају неке машине за прање веша могу се користити без проблема. Посебно када је у питању доњи веш и постељина, многи се плаше да их оперу у хладној води. Уопште не убија све клице, воле да кажу људи. Стручњак то сматра митом. Да су сви здрави, не би било разлога да перете доњи веш или постељину на температурама већим од 30 степени.

Колико је важна дужина циклуса прања?

И овде стручњак за прање има јасан савет: Најважније је да се пере на ниским температурама. Вруће прање у кратком програму је бескорисно. Температура има највећи удео у еколошком отиску. И даље се препоручује кратак циклус прања. За тврдокорније мрље, међутим, веш може да остане у бубњу мало дуже. Правилно пуњење машине је такође важно. Јер ако има превише веша, одећа више не може да се креће како треба и, у најгорем случају, није оптимално очишћена. И овде важи правило: између веша и поклопца бубња треба да буде ширина длана. Тада је ниво пуњења исправан и ништа не стоји на путу економичног, осим чистог прања.

Da li znate zašto vrata mašine za pranje veša imaju izbočinu?

Преузмите андроид апликацију.